Egy válság számos lehetőséget rejt

COVID, alapanyag-, chip- és munkaerőhiány, energia-áremelkedés, orosz-ukrán háború – hogy csak néhány tényezőt emeljünk ki az elmúlt két év gazdasági-társadalmi környezetét meghatározó tényezők közül. A gyorsan és többnyire negatív irányba változó folyamatok nem könnyítik meg vállalatvezetők dolgát, hiszen ilyen időszakban nagyon nehéz meglapozott, hosszabb távú döntéseket hozni. A Borealis-beszélgetések 9. rendezvényén, amelyet ezúttal is együtt tartottunk meg a Borealis Consulting egyik hagyományosan népszerű eseményével, az Executive Club-bal, meghívott beszélgetőpartnereinkkel arra kerestük a választ, hogy lehet a tudás határain túl vállalatot vezetni. Kérdéseinkre Barna Zsolt, a Waberer’s International vezérigazgatója, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország elnök-ügyvezető igazgatója, valamint dr. Szászi András, a Bosch csoport magyarországi és Adria régióbeli vezetője válaszolt.

Új egyensúly

Egy vállalatot kétféle hatás érhet: az egyik, amelyik kimozdítja ugyan az eredeti egyensúlyi állapotából, de nem olyan mértékben, hogy oda ne tudjon visszatérni. A másik viszont olyan erőteljes, hogy a cég végül is egy új egyensúlyi állapotba kerül. Ilyenkor természetszerűleg nem az a helyes kérdés, hogy mikor térünk vissza a régi egyensúlyi állapotba, hanem az, hogy milyen az új egyensúlyi állapot, hogyan alkalmazkodik hozzá a gazdaság, az emberek – adta meg a beszélgetés irányát Szászi István. Ráadásul rengeteg lehetőség adódik, amikor a rendszer kimozdul a régi állapotából és elindul az új felé, a pandémia alatt például a digitalizáció nagyságrenddel lépett előre. Azt természetesen nehéz minden részletében megmondani, hogy milyen lesz az új egyensúlyi állapot, de az biztos, hogy a hibrid munkavégzés része lesz a rendszernek – emelte ki Szászi István, hozzátéve: ahol pedig az alapanyaghiány és egyéb anyagok hiánya miatt nem lehet visszaállni a korábbi termelési volumenekre, a kereslet-kínálat új egyensúlyi szinten fog beállni.  

A SPAR alapvetően élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás, azt lehetne gondolni, hogy ez egy normálisan és stabilan működtethető üzlet. Az elmúlt két évben azonban ez nem így volt. A cégnél bizonyos részek, részterületek éppen egyensúlyban vannak, de az egész cég nincs egyensúlyban – minioptimumok vannak – hangsúlyozta Heiszler Gabriella. Ugyanakkor nem ijednek meg a kihívásoktól, mert a vállalatot egy nagyon összeszokott vezetői csapat irányítja, amely képes a nehézségek leküzdésére. Egyébként a pandémia eddigi, kétéves szakaszában a fogyasztói szokásokban ugrottunk előre vagy 8-10 évet: miután nagyon sokan főztek otthon, rendkívüli mértékben megnőtt a kereslet a félkész, vagy félig előkészített termékek iránt.

Barna Zsolt is a válságnak a változásokat kikényszerítő jellegét emelte ki: a COVID idején a Waberer’s olyan változtatásokat hajtott végre, amelyeket korábban nem tudott megtenni. Levezényeltek például egy tulajdonosváltást, átalakították a flotta jelentős részét, kivontak kb. 2000 autót és 2300 sofőrt a rendszerből, a nemzetközi flottát például lefelezték. Ezek nem voltak könnyű döntések, de megalapozták a vállalat mai sikereit.

Hibrid munkavégzés

Ebben a kérdésben, nyilvánvalóan már csak a cégvezetők által vezetett vállalatok eltérő profilja miatt is, vita bontakozott ki a beszélgetőpartnerek között. Szászi István, aki egy olyan cégcsoportot vezet, amelyben a fejlesztő részleg nagyon fontos szerepet játszik, nyilván rájuk utalva hangsúlyozta, hogy a hibrid munkavégzés lehetősége már ma is része, ám még jobban része lesz a munkahely választásnak. Ezzel együtt természetesen a Bosch gyártó üzemeiben nem tud működni a home office.

Heiszler Gabriella azt hangsúlyozta, hogy számára kifejezetten erkölcsi problémát jelentett a hibrid munkavégzés, mert a vállalat 14 500 dolgozójából mindössze 300-nak adatott meg az a luxus, hogy otthonról is végezhesse a munkáját. Az üzletekben dolgozók értelemszerűen nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel. És van ugyan lehetőség arra, hogy az irodai munkatársak otthonról dolgozhassanak, de mindössze hetente 1 nap.

Barna Zsolt is arról beszélt, hogy a sofőrök, a raktári dolgozók nyilván nem tudják otthonról végezni a munkájukat, tehát esetükben szó sem lehet home office-ról. Ugyanakkor azon munkakörökben dolgozók számára, akik távolról is el tudják végezni a munkájukat, ezt lehetővé is kell tenni. Ehhez a helyzethez azonban hozzá kell fejlődni digitalizációval és informatikával.

Vezetés a tudás határain túl

És hát akkor az eset alapvető kérdése: hogyan lehet vállalatot vezetni ilyen rendkívül gyorsan változó időkben?

Barna Zsolt szerint a Waberer’s nagy erőssége, hogy gyorsan tud reagálni a változásokra. A dolgok úgyis megtörténnek, a kérdés az, hogy milyen gyorsak a válaszreakciók. A gyors változást kell ütemesen, stresszmentesen levezényelni. Együtt kell lélegezni a vállalattal, tudni kell pontosan mi zajlik az operációban, mi történik a tulajdonosi szinteken, mi a helyzet a makrogazdaságban.

Heiszler Gabriella szerint az a legfontosabb, hogy el tudjuk fogadtatni: megszűnt a középtáv, azt el kell engedni. Nagyon hosszú táv és ultra rövid táv létezik ma: a nagyon rövid távon pedig úgy kell dönteni, hogy a hosszú távú célok ne sérüljenek.

Szászi István úgy véli, milyen időszeletekre tekintünk rá, ugyanakkor döntéshozatalkor mindig a távolabbi horizontra kell vetni a tekintetet. Egy technológiai cég vezetőjeként ő nem követni akarja a trendeket, hanem alakítani akarja a jövőt. Ehhez az egyik eszköz az innováció, a másik pedig a partnerségek, szövetségek kiépítése olyan partnerekkel, amelyek birtokában vannak a jövőalakítás szempontjából fontos tudásnak, kompetenciáknak.  

Korábbi Borealis-beszélgetések összefoglalók:
  1. A jövő jelenidőben (2020.05.28.)
  2. Megatrendek + a trendek a világban (2020.06.23.)
  3. Az üveghegyen innen…fogyasztási trendek, ameddig ellátunk (2020.09.09.)
  4. Az üveghegyen túl…fogyasztási trendek, ameddig talán el sem látunk (2020.11.11.)
  5. Vállalati várakozások 2021 – COVID után? (2021.02.17.)
  6. Az „új normális”.!? (2021.04.07.)
  7. Üzlet-e a bolt? (2021.06.23.)
  8. Válság, világ, gazdaság (2021.10.20.)

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény