Bizalom a jövőben

Mint korábban említettük, az, hogy a munkavállalók önazonosak legyenek és személyes céljaikkal összhangban éljenek s dolgozzanak, elengedhetetlen, ha magas bizalmi szintű vállalati kultúrát szeretnénk építeni. De hogyan bátoríthatjuk, hogy saját értékeiket kövessék, miközben azt is szeretnénk, ha a szervezet értékeit követnék? Ezt a kettőt mindenképpen össze kell hangolni!

Mindenekelőtt tisztában kell lennünk szervezetünk alapértékeivel, valamint a vállalat által kitűzött stratégiai célokkal. Valószínűleg többre lesz szükség, mint egy megfogalmazott küldetésre és vízióra. Ha egyértelműek a vállalat céljai, az már fél siker, de ellenőrizni kell azt is, hogy az alkalmazottak megértették-e azokat. Fontos, hogy a munkatársak tudják, a mindennapi munkájukkal milyen célokat támogatnak és hogy milyen elvek és értékek mentén kell dolgozniuk. Amikor új kollégákat keresünk, próbáljunk meg olyan embereket találni, akiknek az értékrendje összhangban van a szervezeti értékekkel!

Beszélgessünk gyakran munkavállalóinkkal a szervezeti célokról és értékekről! Nyissunk vitákat a célokról, hagyjuk, hogy megkérdőjelezzék őket és kifejezhessék a véleményüket! Meglátásaikat építsük be a célokba! Fontos, hogy értsék, bízunk a jövőben, és erre ők is pozitív hatást tudnak gyakorolni! Ebben a folyamatban a vállalati célok valóban közös célokká válhatnak, amelyeket az emberek a sajátjuknak tekintenek. Ha azt szeretnénk tehát, hogy munkavállalóink elkötelezetté váljanak, tegyünk érte, hogy teljes szívvel álljanak mellénk, az értékeink és a céljaink mellé.

TIPP

Gyűjtsd össze és küldd el emailben kollégáidnak a vállalat céljait és értékeit. Tartsatok egy egyórás megbeszélést, amikor mindenki szabadon kérdezhet róluk! Készülj néhány gondolattal arra az esetre, ha a többieknek ez a szabadság még túl nagy újdonság lenne!

 

Olvasd el a bizalom építésről szóló 7 lépéses útmutatónk további lépéseit is:

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény