„Egy hét múlva ilyenkor már bőven túlleszek rajta” – valószínűleg ez lett volna egy régebbi „én”-em egyik első gondolata akkor, amikor a jövő szerdán a Personal Hungary-n „letudandó” „Sales a VUCA világban” című előadásom beharangozójának nekiállok.

Mit is jelent pontosan a VUCA?

Persze látható, hogy mostani „én”-emnek is eszébe jutott, hogy egy ilyen előadásra elvégzendő feladatként tekintsen, de örömmel jelentem: messze nem ez volt az első, zsigeri gondolatom. Van fejlődés, figyelem magam

„Sales a VUCA világban” – ízlelgettem a címet, amikor először elkezdtem gondolkodni azon, hogy mit is mondjak ebben a szerdai, ráadásul pontosan ebéd előtti fél órában. Külön-külön már mindkét témával foglalkoztam: a jópár évnyi értékesítési területen szerzett tapasztalat mellett számtalan értékesítési jellegű tréninget illetve workshopot tartottam vagy megfigyeltem és a VUCA-téma sem ismeretlen a számomra…

De a kettőt még sosem ötvöztem. Nem mellesleg még a Personal Hungary-n sem adtam sosem elő. Klasszikus VUCA helyzet, ha élhetek egy ilyen képzavarral

Térjünk vissza a kezdetekhez

A fent említett tényezők okozta berögzültnek tűnő elbizonytalanodásomon, mondhatni heveny kétségbeesésemen gyorsan igyekeztem túllendülni azzal, hogy visszatértem az értékesítés alapkérdéseihez és nekiláttam végiggondolni, hogy:

Hiszitek vagy sem, ezek az alapvető kérdések működnek! És azzal együtt, hogy nem mindegyikre tudom vagy tudhatom a választ, jó vonalvezetőt adnak ahhoz, hogy hogyan építsem fel az előadásomat és nem utolsósorban támogatást, eszközt ahhoz, hogy megnyugodjak.

A VUCA világ rendkívül komplex

Nem lelőve minden tanulságot: a VUCA világ komplexitását kezelendő az értékesítőknek minden eddiginél fontosabb, hogy a fentiekhez hasonló alapvetőnek tűnő kérdések mentén megálljanak gondolkodni, keresni a válaszokat.

Haladók akár már arra is figyelhetnek, hogy ne csak a saját válaszaikat igyekezzenek megtalálni. Ha érdekel, hogy

akkor szívesen látlak a november 7.-én 11.30-kor a Millenáris épületében a Zukunf Personal Hungary első napján, a Training and Coaching sarokban.

Kővári Adrienn
Üzletfejlesztési Vezető

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény