Nem titok, hogy az üzleti projektmenedzsment mindig is kihívásokkal teli terület volt. Azonban az utóbbi években az üzleti környezet gyors változásaival együtt járó új munkamódszerek és technológiák bevezetése további kihívások elé állítja a projektmenedzsereket. A legfrissebb adatok alapján csaknem 30% a befejezetlen projektek aránya az üzleti szférában, ami éves szinten jelentős anyagi veszteséget és időpazarlást eredményez.

Becslések szerint, mára a  cégek 60-70%-nál alakítottak ki hibrid munkavégzést. A részben távoli, részben irodai munkarend igy  mindennapok része, ez pedig megköveteli a projektmenedzserek számára is az alkalmazkodást és az új kihívások kezelését.

De nem kell megijedni! A Harvard Business Review egyik cikkét olvasva, kiváló iránymutatást találtunk  a sikeres projektmenedzsmentre a hibrid munkakörnyezetben.  Annál is inkább megörültünk ennek a cikknek, mert mindennapi munkánk során mi is projekt alapon működünk, fejlesztjük termékeinket, szolgáltatásainkat, emellett pedig a partnereinkkel való együttműködés során mi magunk is vezetünk szervezetfejlesztési, transzformációs, folyamat optimalizálási projekteket, vagy támogatjuk ügyfeleink projektjeit hibrid környezetben.

Nézzük hát, melyek a cikkben szereplő tanácsok és módszerek, amelyek segíthetnek nekünk ezekben a folyamatokban? 

Hogyan kezeljük a hibrid projektmenedzsment kihívásait?

  1. Sikeres indítás: Fontos, hogy a projekt kezdetén mindenki érezze magát a csapat részének. Logisztikai szempontból fontos, hogy az együttműködés milyen mértékű és milyen típusú feladatokat foglal magában. A célok, határidők és elvárások tisztázása mellett a kommunikációs normák megállapítása és dokumentálása egy kritikus pont.
  2. Eszközök használata:  A digitális eszközök kulcsfontosságúak a hatékony együttműködéshez. Fontos, hogy mindenki ismerje és  használja ezeket. A csapattal közösen válasszuk ki a szükséges eszközöket, és biztosítsunk támogatást azok használatához.
  3. Találkozók menedzselése: A valós idejű találkozók segíthetnek a munka előrehaladásában és az információk megosztásában, de fontos, hogy hatékonyak és inkluzívak legyenek. Legyen tervszerű a találkozók időzítése, és biztosítsuk az aktív részvétel lehetőségét minden résztvevő számára.

Ha további információra vágysz a témában, olvasd el a teljes cikket a Harvard Business Review oldalán:

https://hbr.org/2023/10/3-project-management-strategies-for-a-hybrid-workplace

A hibrid, vagy a hagyományos projektmenedzsment kihívásaira odafigyelve általánosságban is fejleszthetjük projektmenedzseri képességeinket, vagy kérhetjük külső szakértő segítségét. Erre kínálunk megoldásokat különböző szintű és komplexitású Projektmenedzsment programjaink keretében. 

Keress minket bizalommal és biztos lehetsz projektjeid sikerében! info@borealisconsulting.hu

Vagy nézz körül képzéseink, programjaink  kínálatában!

Ez is érdekelhet

Maradj velünk továbbra is, mert június elején is jelentkezünk a Borealis Inspirációkkal!

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény