Előző két alkalommal a Felhatalmazás (1. lépés) és az Önazonosság (2. lépés) fontosságáról olvashattatok, most nézzük, mit tartogat a harmadik lépés?

Bátorítsd munkavállalóidat, hogy kifejezzék a véleményüket! – Önkifejezés

A magabiztosság és az önazonosság az egyén szintjén teremt elköteleződést és bizalmat. Ez a bizalomépítés magja, a kiindulópont egy olyan szervezeti kultúra létrehozásához, amelyben az elkötelezettség valóban erős. Ha a bizalmat egy szinttel feljebb szeretnénk vinni, akkor a munkavállalók közötti kollegiális kapcsolatokra kell fókuszálnunk.

A kollégák közötti egészséges, bizalomteljes kapcsolat egyik legfontosabb eleme a nyitott, őszinte önkifejezés. A munkatársak nem fogják elkötelezve érezni magukat, ha nem fejezhetik ki a véleményüket és nem oszthatják meg szabadon a gondolataikat. Nem csak arról van szó, hogy lesz-e következménye az elvárttól különböző vélemény kinyilvánításának vagy sem. Az is lényeges, hogy a munkavállalókat bátorítják-e, hogy képviseljék, amiben hisznek, illetve hogy a különböző véleményeket hogyan fogadják és integrálják a szervezetben. Vajon figyelnek-e a vezetők és a kollégák mindazokra az ötletekre, amelyeket a munkavállalóktól hallanak? Hisznek-e benne, hogy minden gondolat értékes, hasznos és hozzájárulhat a szervezet tanulásához?

Teremts és tarts fenn folyamatos párbeszédet a kollégák között és biztosítsd őket arról, hogy mindenki elmondhatja a gondolatait! Kérj véleményt és visszajelzést, amilyen gyakran csak lehet! Ha valami nem sikerül, beszéljetek róla azonnal, s ismerd meg minden érintett fél szempontjait! Beszélgessetek minden olyan kérdésről, ami fontos lehet a munkavállalók számára, ne legyenek tabuk és olyan témák, amelyekről sosem esik szó!

TIPP

Hívj össze egy megbeszélést legalább 3-4 kollégával egy brainstorming-ra abban a témában, ami érdekli őket (ezeket egy gyors emailben összegyűjtheted, s közülük választhatsz)! Gyakorold a bátorító, támogató hozzáállást az ötletek előcsalogatásában és fogadásában!

Olvasd el a bizalom építésről szóló 7 lépéses útmutatónk további lépéseit is:

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény