Előző alkalommal a Felhatalmazás fontosságáról olvashattatok, mint az elkötelezettséget erősítő 1. lépésről a bizalom építés rögös útján. De haladjunk tovább ezen az úton és nézzük, mit tartogat a második lépés?

 

2. Hagyd, hogy munkavállalóid önmaguk legyenek! – Önazonosság

Mindenki sokkal motiváltabb, ha azt teheti, ami fontos számára és olyan témákon dolgozhat, amelyek személyesen is megérintik. Munkavállalóidnak szükségük van rá, hogy saját értékeikkel összhangban éljenek és dolgozzanak. Ez egy olyan belső ösztönzést jelent, amely bármilyen külső motivációnál erősebb. Ha hosszú távon szeretnénk elérni munkavállalóink elköteleződését, feltétlenül ezekre a belső ösztönzőkre kell építenünk.

Az önazonosság (vagyis ha a saját értékeink szerint élünk) kéz a kézben jár a magabiztossággal. Ha szabadon dönthetünk és követhetjük a saját értékeinket, a magabiztosságunk (a „meg tudom csinálni” érzés) növekszik. Ha pedig biztosabbak vagyunk magunkban, akkor jobban tudunk önállóan dönteni és a saját értékeink mentén élni az életünket.

A magabiztosság és az önazonosság kulcstényezők abban, hogy a munkavállalók mennyire elkötelezettek, mennyire akarnak együttműködni, illetve mennyire támogatják a vállalat küldetésének megvalósulását. Ha a saját céljainkat követhetjük és hiszünk benne, hogy el is érjük őket, akkor a legjobb helyen vagyunk, nem igaz? Miért is mennénk máshova?

Derítsd ki, hogy mi az, ami igazán megérinti a munkavállalóidat és ezzel aktiváld a belső ösztönzőiket! Add meg nekik a választás lehetőségét és bízz benne, hogy jól döntenek! Lásd meg az értékeiket és a valódi motivációjukat, majd találd meg a módját, hogy ezeket összhangba hozd a szervezeti célokkal!

TIPP

Válassz ki két munkavállalót, akikkel egyórás 1on1 megbeszélést tartasz, amelyen igyekszel kideríteni, hogy két feladat közül melyiket vállalnák szívesebben és miért. Ezzel közelebb juthatsz a belső motivációik megismeréséhez. A választott feladatot engedd is, hogy megcsinálják!

 

Olvasd el a bizalom építésről szóló 7 lépéses útmutatónk további lépéseit is:


Szeretnéd megkapni a teljes útmutatót most azonnal? Iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény