Ösztönözd munkavállalóidat, hogy tartsák tiszteletben mások véleményét és bízzanak a win-win megoldásokban! –
Az önkifejezés az elkötelezett munkavállalók alapvető szükséglete. De az önkifejezés csak akkor fog működni, ha a párbeszéd másik oldala is rendben van. Az őszinteség és a véleményünk megosztása nem egyenlő azzal, hogy ragaszkodunk a saját ötleteinkhez, a rugalmasság ugyanis éppen ilyen fontos. Nem csak minket kell tehát, hogy meghallgassanak mások, mi is meg kell hallgassuk a többieket, így épül a kölcsönös bizalom.

Az asszertivitás és az együttműködés fontos összetevői a kölcsönösen működtetett bizalomnak. Azzal, hogy tiszteljük a többiek gondolatait és bízunk bennük, megteremtjük a folyamatos dialógusokkal és visszajelzésekkel teli tartós kapcsolatok alapját. Ez a szinergia fontos szerepet játszik abban, hogy képességeink folyamatosan fejlődjenek, elkötelezettségünk pedig erősödjön, miközben mások hasonló fejlődéséhez is hozzájárulunk.

Bátorítsd munkavállalóidat, hogy mutassanak tiszteletet egymás iránt, bizalommal kérjenek és adjanak visszajelzéseket! Erősítsd meg az emberek önbizalmát annak érdekében, hogy képesek legyenek egészséges módon fogadni a visszajelzést, és ne kritikának, hanem tanulási és fejlődési lehetőségnek tekintsék azt! Bízz te magad is, és ösztönözd munkavállalóidat, hogy ők is bízzanak a win-win megoldásokban, és higgy abban, hogy mindig képesek vagytok közös megoldást találni a konfliktusokra!

Az elkötelezettség nem csak abból áll, ahogyan az alkalmazottak a szervezethez kapcsolódnak. Az elkötelezettség a magas bizalommal működő csapatokra épül, ahol az egyéni motivációk mind egymást erősítik. A kölcsönös bizalomra épülő csapatok képezik tehát az elkötelezett vállalati kultúra alapját.

TIPP

A következő csapatmegbeszélésen vegyél elő egy olyan témát, amit eddig az ellentétes érdekek miatt nem sikerült mindenki számára kielégítő módon lezárni. Kérd meg kollégáidat, hogy a többieket végighallgatva egymás után fejtsék ki álláspontjukat a kérdésben, majd győződj meg róla, hogy mindenki megértette az egyes nézőpontokat. Bátorítsd a csapatot, hogy minél több olyan megoldási javaslattal álljanak elő, ami mindenki számára elfogadható, majd közösen válasszatok az alternatívák közül!

 

Olvasd el a bizalom építésről szóló 7 lépéses útmutatónk további lépéseit is:


Szeretnéd megkapni a teljes útmutatót most azonnal? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény