“A jóleső fáradtság után érzett üresség nem más, mint a termékeny gondolatokat hozó szünet.”

5 lépés a termékeny üresség eléréséhez

Az év végi hajtás

Sokak számára küzdelmes időszak az év utolsó egy-két hónapja vagy néhány hete. A munkahelyünkön ilyenkor még az éves stratégiára reflektálunk, már fejben a következő évet tervezzük, próbáljuk elérni az éves terv eléréséhez hiányzó eredményeket, forgalmat, hogy meglegyen az éves bónusz, jól sikerüljön a teljesítmény értékelés. 

Az év végi teljesítés körüli gondolatokon kívül ott dolgozik bennünk az is, hogy lassan jön az elcsendesedés időszaka, a befelé tekintés, átlépés az ünnepi hangulatba. De ebben a hajtásban hogyan csináljuk? Ugye ismerős helyzetek? 

Ünnepi rítusok, visszatekintés

Az ember belső igénye, hogy megálljon, vissza tekintsen, lezárjon időszakokat és ünnepeljen. Az ünnepek az emlékezés mellett a megújulás lehetőségét is magukban hordozzák. Ahogy a mindennapjainkban az időbeosztás, úgy ezek az ismétlődő rítusok is keretet adnak.

Az elmúlt év történéseiből tanulva lehetőség nyílik arra, hogy a sikereinket megerősítsük, a kudarcainkból pedig tanuljunk, s minden „emléket” lezárva és letéve élvezzük néhány napig a pihenést és a termékeny ürességet, amelyből új elhatározások és új tervek születnek.

Visszatekintés öt lépésben
  1. A naptárt végiglapozva jegyezzünk fel minden fontos eseményt, melyet megéltünk, átéltünk, alakítottunk. Nagyobb események, munkahelyi sikerek, döntések, változások kerüljenek erre a listára.
  2. Mi a közös a listába gyűjtött eseményekben? Mi körül forgott az eltelt esztendő? Változások? Kényszermegoldások? Átszervezés? Stabilizálás? Növekedés és fellendülés?
  3. Nézzünk rá a magánéletünkre. Mi történt a családban? Tudtunk-e, akartunk-e egyensúlyt tartani a család, magánélet és munka, vezetői élet között? Miben fejlődtünk? Mit tanultunk, mi történt az intellektuális és érzelmi életünkben?
  4. Mi maradt ki az évből? Mi maradt el? Milyen erőforrások, kompetenciák élesedtek ki, fejlődtek idén? Mit tanultunk magunkról?
  5. Az ellenálló-képesség, a változás képessége, a rugalmasság, reziliencia hogyan fejlődött, növekedett?
  6. Most jön az összefoglalás esszenciája, a termékeny üresség megélése.

A visszatekintés során legalább 2-3 aktív órát töltöttünk magunkkal, mindent számba is vettünk, és elérkeztünk oda, hogy élvezzük a cselekvés hiányát, Figyeljünk tudatosan a tevékenység nélküli ürességre. Ebben a lelkiállapotban igyunk meg egy teát, kávét, pohár bort, és élvezzük!

2024-től még több szakmai inspirációt, hasznos eszközöket, jó gyakorlatokat osztunk meg veled. Január elején az év kezdéshez lendületet adó stratégiai tervezés témájával jövünk.

Ez is érdekelhet:

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény