Minden változás és változtatás nehéz, hiszen hajlamosak vagyunk a céljaink kitűzésekor túl nagy célokat, túl nagy lépésekkel megcélozni, melynek a vége legtöbbször kudarc, ennek következménye pedig a motivációvesztés lesz. Minden újabb célhoz, új szokások kellenek, melyek kisebb lépésekre, részfolyamatokra bonthatóak. Ezek az úgynevezett mikroszokások, amelyek kialakításával megkönnyíthetjük a változást, mint folyamatot. 

A változás képességét játszva elsajátíthatod, az alábbi trükkök alkalmazásával:
  1. Apró lépéseket határozz meg, kezdd kicsiben! – A lényeg, hogy a legapróbb lépéssel kezdd. Mi a legkisebb lépés ahhoz, hogy hosszútávon elérd a célodat? 
  1. “Piggybacking” – Keress egy olyan feladatot, amit minden nap rutinszerűen megcsinálsz és tedd be az új feladatot ezutánra, vagy kösd össze a két feladatot (hogy értsd az angol kifejezést “ennek hátára”). 
  1. Kövesd nyomon a fejlődést! – Jelöld azokat a napokat, amelyeken teljesítettnek tekintheted a kitűzött mikrocélodat. Így láthatod, mikor léphetsz a következő szintre. 
  1. Tarts meg a mikroszokást hosszútávon! – Akkor lépj csak szintet, amikor már legalább két hete nem jelent kihívást számodra tartani az előző mikroszokásodat.
  1. Kérj meg valakit, hogy kérjen számon! – Ha egy másik ember támogat és felelősségben tart, az új viselkedésformákat alakíthat ki, hiszen a mikrocél számonkérése motiváció lehet számodra annak elvégzésére. 

Bizonyára meglepő, milyen apró trükkökön múlhat a siker, ugyanakkor a túl nagy léptekben történő változtatás gyakran inkább időpocsékolás, mint gyorsabb haladás. 

Ehelyett eszközölj apró, fokozatos módosításokat, lépéseket, amíg azok szokássá és a mindennapok részévé nem válnak. Az apró változtatások hoznak nagy eredményeket! 

Bővebben itt olvashatsz a témáról. 

További HBR cikkek:
Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény