Vezetői kompetenciák a digitalizáció korában

Ahogy az üzleti világ rohamosan változik, a vezetői fejlődés fontossága mégis állandó marad. Sőt minden eddiginél fontosabb, hogy azokat a készségeket fejlesszük, amelyek a  rohamos technológiai fejlődés, a hullámzó és kiszámíthatatlan gazdasági és társadalmi változások korában a vezetéshez és az inspirációhoz szükségesek. 2024-ben az is különösen fontos szerepet fog játszani, hogy megértsük a feltörekvő trendeket különösen a generatív mesterséges intelligencia (AI) hatásait, amelyek formálják ezt a területet is. 

A McKinsey & Company az élen járt ebben és a közelmúltban azonosította azokat a trendeket, amelyek hatással lesznek a vezetésre, valamint a vezetésfejlesztésre, és amelyekre a szervezeteknek összpontosítaniuk kell, hogy reagálni tudjanak ezekre a trendekre, és sikeresek maradjanak, vagy azzá váljanak.

A megkérdezett vezérigazgatók egyedülálló kihívásokkal és lehetőségekkel néznek szembe 2024-ben. A McKinsey nyolc kulcsfontosságú prioritást határozott meg a vezérigazgatók számára ebben az évben.

  1. A generatív mesterséges intelligencia kiaknázása az üzleti műveletek során
  2. Felvenni a versenyt a technológiával azáltal, hogy alapvető változtatásokat vezetünk be a szervezetekben, hogy a digitális átalakulásokból a lehető legtöbb értéket hozzák ki
  3. Eligazodni az új szervezeti működésben, ami jelentős tőkeátcsoportosítást jelent
  4. A szervezetek egyedi erősségeinek azonosítása és kihasználása
  5. A középvezetés kritikus szerepének felismerése és elismerése
  6. A geopolitikai zavarokkal szembeni ellenálló képesség biztosítása
  7. Folyamatos növekedés előmozdítása
  8. Eligazodni egy ingadozó gazdasági környezetben
Humán készségek és kompetenciák

A digitális transzformáció nem azt jelenti vezetőként, hogy csak a digitális kompetenciákban érdemes fejlődni, hanem más, kiemelt egyéni jellemvonásokban és kompetenciákban is. Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán végzett hazai felmérés szerint a kritikai gondolkodás, a komplex problémamegoldás, az alkalmazkodóképesség, a reziliencia és a kreativitás, mint humán jellemvonások fontosak a digitalizáció szempontjából. A digitális transzformáció okozta változás és folyamatos bizonytalanság nemcsak a vezetői készségek fejlődését követeli meg, hanem hatással van a munkaerőpiaci elvárásokra is. A szervezetektől megköveteli, hogy reziliens munkavállalókat keressenek, akik alkalmazkodóképesek. Továbbá nagyon fontos a proaktivitás és a felelősségvállalás is. 

2024-ben újra elindítjuk a Borealis Leadership Journey programot, amelyhez csatlakozva nemcsak a vezetői készségeket fejleszthetik a résztvevők, hanem egy értékes vezetői közösség tagjává is válhatnak. Egyszerre képezhetik magukat szakemberek vezetése által, és szerezhetnek kapcsolatokat, oszthatnak meg vezetői tapasztalatokat a különböző szférákból.

Amennyiben szeretnél idén csatlakozni a személyes fejlődést választó vezetők csoportjához, akkor tarts velünk az április 19-én induló fejlesztő és jövőálló vezetői közösség programunkban

Regisztráció és részletek:
Ez is érdekelhet:

Ha tetszett a Borealis Inspirációk, tarts velünk minden hónapban, iratkozz fel hírlevelünkre!

Április elején újra jövünk egy izgalmas témával. 

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény