Úgy hangzik mint egy mese címe. Ám ez cseppet sem kitalált történet, sokkal inkább a HOLNAP VEZETŐI KOMPETENCIÁINAK egyike, melyről nemrég indítottunk a LinkedIn-en egy (bejegyzés) sorozatot. Ez a sorozat a legutóbbi kutatásokra és saját szervezetfejlesztő, tanácsadó és vezetőfejlesztő tréneri tapasztalatainkra építve, segít megismerkedni azokkal a képességekkel, amelyekre a vezetőknek napjainkban egyre inkább szüksége van.

Mindezek alapján úgy látjuk, hogy a  jövő fókuszú vezetők alapvetően megfelelő hozzállásuknak és képességeiknek köszönhetik, hogy jól helyt tudnak állni a változó környezetben. 

De mit is jelent az, ha valaki jövő fókuszú vezető?

 Sokkal könnyebb megérteni, ha összehasonlítjuk a múlt fókuszú vezető jellemzőivel

  • Célkitűzések: A múlt fókuszú vezetők általában a múltban elért eredményekre és teljesítményekre összpontosítanak, míg a jövő fókuszú vezetők a jövőbeli célkitűzésekre és eredményekre fókuszálnak.
  • Rugalmasság: A múlt fókuszú vezetők gyakran mereven ragaszkodnak a bevált gyakorlatokhoz és nehezen alkalmazkodnak a változó körülményekhez, míg a jövő fókuszú vezetők etéren sokkal rugalmasabbak és alkalmazkodóbbak. 
  • Innováció: A múlt fókuszú vezetők szeretnek az ismert megoldásokra és megszokott módszerekre támaszkodni, míg a jövő fókuszú vezetők kreatívak és keresik az új, innovatív megoldásokat.
  • Döntéshozatal: A múlt fókuszú vezetők döntéseiket gyakran a múltbéli tapasztalatok és megszokások alapján hozzák meg. Ezzel szemben a jövő fókuszú vezetők az adatokra és az előrejelzésekre támaszkodnak a döntéshozatalban.
  • Vezetői stílus: A múlt fókuszú vezetők gyakran autokratikus vezetői stílust alkalmaznak, míg a jövő fókuszú vezetők inkább a személyes kapcsolatokra és együttműködésre építő demokratikusabb vezetői stílust használnak.
  • Társadalmi felelősségvállalás: A múlt fókuszú vezetők kevésbé hangsúlyozzák a társadalmi felelősségvállalást és a fenntartható fejlődést, míg a jövő fókuszú vezetőknek fontos szerep jut ezen területeken.

A jövő fókuszú vezetők tehát sokkal inkább a jövőre és a változó körülményekre összpontosítanak, míg a múlt fókuszú vezetők inkább a múltban elért eredményekre és megszokásokra támaszkodnak. 

7 kulcsfontosságú vezetői képesség

Mindezek alapján összefoglalva tehát a jövő fókuszú vezetőket az alábbi 7  képesség segíti abban, hogy szervezetüket, csapatukat a siker felé kormányozzák.

  1. Stratégiai gondolkodás: Képesek a hosszú távú stratégiák kidolgozására és azok megvalósítására.
  1. Rugalmasság: Alkalmazkodó képességgel rendelkeznek a változó piaci és környezeti feltételekhez.
  1. Innováció: Kreatívak és képesek új megoldások és ötletek hatékony feltárására..
  1. Adatvezérelt döntéshozatal: Képesek adatokat gyűjteni és elemző eszközöket használni a döntéshozatalhoz.
  1. Kommunikáció: Hatékonyan kommunikálnak az emberekkel, hogy támogassák őket a változások és az új irányok elfogadásában.
  1. Rugalmas vezetői stílus: Képesek alkalmazkodni a változó munkakörülményekhez és a dolgozók eltérő igényeihez.
  1. Társadalmi felelősségvállalás: Tisztában vannak a társadalmi kihívásokkal és felelősséggel tartoznak a fenntartható fejlődés előmozdításában.

Te hogy látod? Hozzátennél valamit? Írj nekünk nyugodtan, vagy kommentelj! 

Borealis Consulting – Cégeket fejlesztünk

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény