Gyógyászat, gyógyszeripar jövője – Várhatóak-e még hasonló járványok, mint a COVID? Hogy ítéljük meg a vakcina előállítás gyorsaságát, siker vagy kudarc? Mit tanulhatott ebből az iparág, amit egy hasonló járvány kitörése esetén alkalmazni tud? Milyen alternatív gyógyászati lehetőségek lehetségesek a jövőben?

K.A.: Csak 2020-ban a rekordot jelentő 80 milliárd dollárnyi befektetést eszközöltek az egészségügy területén. Persze ez érthető: testközelből élheti át az emberiség az első valóban globális pandémiát és annak hatásait, ráadásul csak úgy ömlenek az értelmeznivaló adatsorok és számok.

Kutatók már évek óta figyelmeztették a döntéshozókat az emberről állatra “ugró” vírusok, és annak következtében fellépő járványok lehetőségétől. A világ sok helyén ugyanis – ennek ékes példája pont Ázsia, ahonnét a COVID-19 is kiindult – az ember radikálisan lecsökkentette az állatok életterét. Emiatt sokkal több állattal kerül kontaktusba az ember, és az elmaradottabb területeken ez igencsak kedvez az embert is megfertőző, megbetegítő vírusmutáció kialakulásának. A COVID-19 legyőzése után tehát még megmarad ez a fenyegetés. Ennek kivédésre sokan egy globális megfigyelőrendszer kialakítását szorgalmazzák: ha a világ bármely kórházában felüti a fejét egy lehetséges új vírus, arról már idejekorán tudni fognak máshol is, és sokkal hamarabb meghozhatják az elterjedést gátló intézkedéseket.

2020 nemcsak a pandémia, hanem a rekordsebességű vakcinafejlesztés miatt is bekerül az évkönyvekbe. Kisebbfajta tudományos csodának számít, hogy háromnegyed év alatt bizonyítottan hatékony és biztonságos oltóanyagokat sikerült előállítani. Ennek messzemenő hatásai a következő területeken jelentkeznek majd:

  • az mRNS-alapú megközelítés előrevetíti az emberiséget leginkább gyötrő betegségek, például a leggyakoribb rákfajták gyógyítási lehetőségét, mivel a technológia génszerkezet szintjén veszi fel a harcot a rettegett kór ellen. Ráadásul sokkal könnyebben módosítható szérumokról van szó, mint a hagyományos gyógyszerek esetében.
  • az engedélyeztetési bürokrácia felgyorsul, és hamarabb piacra kerülhetnek akár életmentőnek is bizonyuló szerek.
  • több pénz fog a kutatásokba áramlani, és a magántőke mellett a nemzeti és regionális (pl. EU-s) tőkebefektetések is elterjednek.

Az orvoslás, a gyógyszeripar jövőjét ezeken kívül több tényező is alakíthatja a közeljövőben.

A telehealth megoldások előretörése a vírus miatti orvos-páciens találkozások megnehezülése miatt következett be. Az amerikai adatok szerint amúgy is az ilyen találkozások, egészségügyi intézmények felkeresésének 75%-a feleslegesen terheli az intézményrendszert. A neten elérhető orvosok, egészségügyi megoldások fogyasztói adaptációja épp a járvány miatt lódult meg, és jelenleg is 50-60 milliárd dollár közötti összegre becsülik ennek piacát.

Az egészségtrackerek jelentheti a következő irányt. Mind a Google, mind az Apple rendelkezik ilyen eszközzel, sőt, ez utóbbi esetében a szokásos fitneszlehetőségeken túl állítólag már a koronavírusos állapot előrejelzése is elképzelhető. A hordozható, az emberi test állapotát monitorozó eszközök a telehealth megoldásokhoz hasonlóan óriási terheket képesek levenni az egészségügyi ellátórendszerek válláról. Az eddig fizikai helyhez és kontaktushoz kapcsolódó folyamatok (diagnosztika, kórisme felállítása és terápia meghatározása) így egyrészt személyre szabottabb, másrészt sokkal gyorsabb lehet – különösen, ha a mesterséges intelligencia is belép a képbe.

Külön célcsoportot jelentenek az idősebbek és a fitneszstúdiók eddigi vendégei. Előbbiek olyan eszközöket kapnak, amelyek gyorsan riaszthatják a megfelelő embereket – rokonokat vagy az egészségügyi ellátóban dolgozókat – ha valami baj van. Például egy elesés vagy egy váratlan rosszullét végzetes lehet egy idős embernél, ha nem fedezik fel idejében. A lakásba telepített modern eszközök mozgás- és hangérzékelővel veszik észre, ha a napi rutinban változás következik be, ráadásul folyamatosan tanulva egyre jobban kiismerik a “rájuk bízott” személyt. A fitneszstúdió lakásba költözését mi sem mutatja jobban, mint az amerikai Peloton cég diadalmenete. Egyre több és jobb minőségű, professzionális, addig csak a stúdiókban elérhető edzésmódszer valósítható meg az otthonunkban. Ez kiegészülve a virtuális edzőkkel az eredeti élményt nyújtja, az utazás jelentette nehezítő tényező nélkül.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a következő nagy járványnál. Már nem igaz ugyanis, hogy nagyjából százévente várható világjárvány; valószínűleg 2-3 éven belül a nemzetközi turizmus, a fapadosok kínálata eléri a járvány előtti szintet, minden adott lesz tehát arra, hgy az emberiség keresztül-kasul járkálja bolygónk felszínét, és széthurcoljon bármilyen újszerű kórságot. Azonban több pozitív fejlemény is árnyalja a várható veszélyt.

Először is, az elmúlt egy év bebizonyította, hogy az emberek hajlandóak a kényelmükből tekintélyes részt feláldozni a közösség oltárán. A gyógyszergyártók és a finanszírozó államok, pénzügyi alapok bebizonyították, hogy rendkívül rövid idő alatt képesek hatékony vírus-ellenanyagot gyártani. A döntéshozók bebizonyították, hogy képesek rövid idő alatt a megszokott bürokratikus akadályokat megszüntetni, és gyors engedélyeztetési eljárást megszervezni.

Ráadásul az RNS-alapú vakcinákkal az emberiség belépett a következő tudományos forradalomba, a következő 1-2 évtizedben láthatjuk majd a génszerkesztett, mesterséges intelligencia alkalmazásával létrehozott, genetikai betegségekre egyéni választ adó szerek megszületését az eddigi költségek töredékeiért.

Végezetül látható az is, hogy a járványok monitorozó rendszere sokkal kiépítettebb lesz, hamarabb észre fogjuk venni a következő hasonló vírus felbukkanását.

A következő, áprilisi Borealis Futuris tartalmából:

Elektromos autózás jövője. Merre tart az autóipar?

­­­

***

Te miről olvasnál szívesen?

Amennyiben téged is feszít egy-egy jövővel kapcsolatos kérdés és szeretnéd, hogy jövőkutatónk válaszoljon rá, vagy szívesen olvasnál egy témában, küldd el nekünk. Mi összegyűjtjük ezeket, és András segítségével igyekszünk választ is találni rájuk.

info@borealisconsulting.hu

Tárgy: Borealis Futuris

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény