A HOLNAP VEZETŐI KOMPETENCIÁI sorozat keretében  nemrég írtunk arról, hogy mi jellemzi a  megoldásfókuszú vezetőket.  Mielőtt tovább lépünk egy újabb fontos készség bemutatására azonban még időzzünk el egy kicsit ennél a témánál, ugyanis ezek az emberek képesek egy olyan hozzáállást mutatni, amely jelentősen hozzájárul sikerükhöz és amellyel úgy érezzük, érdemes egy külön írásban  foglalkozni. Ez pedig a can do  attitűd

A  #candoattitude általánosságban azt jelenti, hogy valaki pozitív és elkötelezett hozzáállást mutat a problémák megoldása és a célok elérése érdekében.

Az a vezető, aki can do attitűddel közelíti meg a kihívásokat, dilemmákat, általában magabiztos, motivált és határozott. Megérti a feladatok fontosságát, és hajlandó dolgozni azért, hogy azokat sikeresen elvégezze. Emellett általában kreatív, és képes a kihívásokat felismerni, majd innovatív megoldásokat találni.

Ez a fajta hozzáállás általában nagy hatást gyakorol az adott vezető csapatára is, akik ezáltal általában inspirálva érzik magukat, és nagyobb motivációval dolgoznak, mert látják, hogy a vezetőjük hisz a siker lehetőségében, és elkötelezett a cél elérése érdekében.

Mindez igaz fordítva is, ugyanis a megoldásfókuszú vezetők nagyra értékelik a can do attitűdöt másokban is, vagyis azt a pozitív, proaktív hozzáállást, amely szerint az emberek úgy gondolják, hogy képesek valóra váltani céljaikat, feladataikat, és az akadályokat is kreatívan kezelik.

Ezek a vezetők arra ösztönzik a csapatukat, hogy bátran vállaljanak kihívásokat, és ne féljenek hibázni, mert a hibákból is lehet tanulni, hiszen inkább a megoldásokra koncentrálnak, és nem a problémákra.

A can do attitűd különösen akkor hasznos eszköze egy vezetőnek,  amikor nehézségek merülnek fel a csapat előtt, és a sikeres megoldáshoz szükséges az önbizalom, a kitartás és a rugalmasság. Ha felismerik az ilyen helyzeteket, ez az előremozdító hozzáállás nagyban hozzájárulhat a sikerhez, és motiváló erő lehet a csapat számára.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a can do attitűd bizonyos helyzetekben rendkívül hasznos, mégsem szabad vakon követni, és azt sem jelenti, hogy minden kihívásnak és problémának a csapat azonnal meg tudja találni a megoldását. 

Érdemes tehát szem előtt tartani a reális megközelítést és a kreatív gondolkodást, amelyek lehetővé teszik, hogy a csapat valóban hatékonyan alkalmazza a can do attitűdöt a siker érdekében.

Kapcsolódó írásaink:

A HOLNAP VEZETŐI KOMPETENCIÁI – A jövő fókuszú vezető 7 képessége

Tanulható vezetői képességek

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény