Egy válsághelyzetben az első és legfontosabb lépés hogy passzív áldozatokból aktív cselekvővé váljunk. Ha ez sikerült, akkor jöhet a válságkezelés következő lépése: hogyan is tartsuk kontroll alatt a problémát, anélkül, hogy eluralkodna rajtunk a pánik, a kétségbeesés, a szorongás.

Tudatos kontroll-gyakorlás

Az emberi alaptermészetből fakad, hogy amíg nem érezzük a saját bőrünkön a krízist, addig hajlamos vagyunk nem tudomást venni róla. Holott mennyivel könnyebb lenne, ha lenne vész forgatókönyvünk krízishelyzetekre. Ha lenne ismeretünk a változás-menedzsmentről, arról, hogyan legyen nálunk a kontroll.  Ez nem jelenti, hogy folyamatos félelemben kell élnünk attól, hogy bármikor beüthet a krach. De az élet bizony ilyen kiszámíthatatlan: bármikor beüthet a krach. Ha pedig már megtörtént a baj, akkor az egyetlen esélyünk a túlélésre, ha nem esünk szét. Meg kell tanulni fókuszáltan kezelni a problémát – vagy inkább – dolgozni a megoldáson.

Pöttyös-labda effektus

Életünk során számos, egymástól szögesen eltérő szerepben kelt helyt állnunk. Ez az úgynevezett pöttyös-labda effektus: ahogy a labdán a pöttyök, úgy életünkben is több, elkülönülő szerepet töltünk be. Ideális állapotban, minden pöttyben jól érezzük magunkat és sikerül fenntartanunk a harmóniát.  Ez azonban nem egyszerű, főleg nem egy ennyire kiélezett és ismeretlen helyzetben.

Tartsd pöttyön belül a problémát

Amit nem ismerünk, attól általában tartunk. A félelem pedig belső feszültséghez, szorongáshoz vezethet, ami felborítja bennünk az egyensúlyt. Ha tehát a válságba került a vállalkozásunk, a munkahelyünk, az egzisztenciánk, akkor ezt a problémát ne terjesszük ki a családi életünkre. Tartsuk karanténban, a pöttyön belül, ne vetítsük ki a családunk többi tagjára az életünk más területén keletkezett bizonytalanságot. Használjuk inkább ki a család összetartó erejét és azt, hogy jut időnk egymásra. Talán soha nem volt még olyan fontos, mint a koronavírus első hullámában, hogy kellő toleranciával, megértéssel és szeretettel viszonyuljunk egymáshoz.

Halad lépésről lépésre

Merítsünk és töltődjünk ebből az energiából, hogy életünk krízisbe jutott területét kellő határozottsággal és nyugalommal tudjuk orvosolni. Ilyen helyzetben ugyanis elengedhetetlen, hogy fókuszáltak és hidegvérűek maradjunk, fenntartsuk a pozitív szemléletet és lépésről lépésre haladjunk. Kis célokat tűzzünk ki magunk elé, amiket tudunk teljesíteni. A sikerélmény ugyanis az egyik legnagyobb motiváló erő.

Amennyiben úgy érzed elakadtál ezen az úton és szükséged van egy kis támogatásra, keress minket bizalommal, hisz legújabb szolgáltatásunkat – Borealis Online Tanácsadás – azért hoztuk létre, hogy ne egyedül kelljen megbirkóznod minden nehézséggel!

Olvasd el a pozitív szemléletről szóló 5 lépéses útmutatónk eddigi lépéseit is:

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény