Az idei év első hírlevelében a beteljesült célok témakörével foglalkozunk tágabban, és azzal, hogy mire van szükség, hogy elérjük őket.

Szervezetfejlesztőként és vezetőként egyaránt fontosnak tartjuk, hogy az év elején legyenek megfogalmazva stratégiai céljaink, és ezzel máris megtesszük az első lépést a beteljesült célok felé. A startégiával együtt jár a tudatos tervezés és nyomon követés, úton tartás. Hoztunk egy kiváló megközelítést a nyomon követés segítésére és tudatosítására, tarts velünk a stratégiai tervezésben!

Honnan ered a stratégia kifejezés?

A stratégia szót már a történelemből is ismerhetjük. Találkozhattunk vele, amikor régen a hősök a győztes csatákat tanulmányozták, illetve a sorsdöntő ütközetek előtt elemezték a lehetőségeket és pontos tervet készítettek annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzák ki a csapatukból és a rendelkezésre álló készletekből. 

A startégiai tervezésnek éppen olyan fontos szerepe van ma az üzleti tervezésben és a szervezetek működésében, mint a fentebb említett régi időkben.

A stratégia egy működési vezérfonal, mely a szervezetnek segítségére lehet abban, hogy egy tudatos működést biztosítva elérje céljait, illetve megteremtse az ahhoz szükséges eszközöket. 

A stratégiai gondolkodás szem előtt tartja a hosszú távú célokat, melyek nélkül sokkal nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva a külső körülményeknek, ez pedig korlátozhatja a célok beteljesülését.

Amikor megvannak az éves céljaink, nagyon fontos, hogy haladás közben megálljunk 1-1 mérföldkőnél visszamérni azokat. A Borealisnál többek között erre használjuk a PDCA ciklust (Plan-Do-Check-Act), ami szuper megközelítés a tudatos reflektálásra menet közben vagy egy folyamat végén. 

Néhány tipp, hogy mire reflektáljunk:
  • Mit csináltunk jól, mi az, amit folytassunk ugyanígy, vagy miből csináljunk többet?
  • Mi az, ami nem sikerült és miért nem? 
  • Mi blokkolhat minket?
  • Mi az, amivel nem megyünk tovább és mivel lehetne helyette?
  • Miket tanultunk magunkról közben?
  • Ünnepeljük meg a sikereket!

Amennyiben szeretnél még többet megtudni többek között stratégiákról, célok eléréséről, jövőállóságról és nemzetközi 2023-as trendekről tájékozódni, akkor iratkozz fel itt vagy weboldalunkon, mert sok érdekes és hasznos cikkel jövünk idén is!

Sok sikert kívánunk a 2023-as éves céljaidhoz!

Február utolsó csütörtökén az aktuális  teljesítménymenedzsment témájával jövünk újra.

További írásaink a témában:
Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény