Amikor egy szervezetfejlesztési tanácsadás során szó van a kitűzött stratégiai célokról, akkor a megvalósítás folyamata rendkívül fontos. 

Egy korábbi írásban a SMART célkitűzéssel foglalkoztunk. Most pedig arra fordítunk figyelmet, hogy a kitűzött célok megvalósításában nyújtsunk segítséget, mert a folyamat során szükség van a kitartásra.

Íme  6 tipp, ami segíteni fog abban, hogy a kitűzött céljaidat el is érd!

1. Motiváció

A megvalósítás hajtóereje a motiváció. Ahhoz, hogy folyamatosan motivált lehess, tudatosítsd, hogy minden nehézség és akadály egy bizonyíték a haladásra a célok megvalósítása útján! Tisztázd magadban, hogy miért csinálod, mi a célod vele!

2. Tartsd a jó irányt!

A célok megvalósítása tervszerű cselekvést kíván. A jó tervből kiolvasható a következő lépés, amely az eredményesség és az időgazdálkodás szempontjából a lehető legfontosabb.

 3. Kezdd el most!

A halogatás veszélyes csapda, amely nehezíti a célod megvalósulását. Ütemezd be az első vagy éppen a következő lépést, mérföldkövet, ami az eléréshez szükséges.

4. Mérd a változást!

A méréssel egyrészt felgyorsíthatjuk a folyamatot, illetve pozitív és motiváló visszajelzést is adhat számunkra, ha látjuk a haladást, továbbá mélyíthetjük az önismeretet. A másik oldalról lehet egy jelzés, hogy el vagyunk maradva a tervekhez képest.

5. Jutalmazd magad!

A nyugati pszichológia már régen felismerte, hogy a jutalom ösztönző hatású. Az egy jó fejlődés, ha magadnál és a csapatodban lévő embereknél is bevezeted ezt a szokást. Rendkívül jó motivációs eszköz, a munkakörnyezetet is meglehetősen javítja és az egymáshoz kapcsolódást is. Ha elértetek egy rész célt, vagy teljesítettetek egy feladatot, akkor adjatok magatoknak egy megfelelően arányos jutalmat. Ha pedig egy komoly mérföldkőhöz értetek, vagy elértétek a célt, akkor nyugodtan ajándékozzátok meg magatokat egy közös eseménnyel vagy lazítással.

Neked esetleg van még hasznos tipped mindezek mellett? Sok sikert céljaid eléréséhez!

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény