A visszajelzés fontos, épp ezért nem mindegy, hogyan adjuk. A közösségi platformok térhódításának egyik negatív hatása, hogy sokan meggondolatlanul, ítélkező módon szólnak hozzá egy-egy témához, egy-egy adott embert illetően. Ez pedig igen káros következményekkel járhat. Ezért nagyon fontos, hogy a visszajelzési kultúránkat is, akárcsak az életünk más területeit folyamatosan fejlesszük mind egyéni, mind szervezeti szinten.

A tízezer szakértő országa

Hosszú évekig bulvár újságíróként kerestem a kenyerem. Nehéz pálya mind újságírói, mind híresség oldalról, hisz ’tízezer szakértő országaként’ mindenki jobban tudja, hogyan kellene élnie a másiknak. A bulvár az ítélkezés melegágya, hisz újságíróként a pletykaéhséget kell csillapítani, nem épp asszertív módon – bármilyen rosszul is hangzik ez ennyi év távlatában leírva. Ha valahol, ezen a területen még inkább igaz a mondás, miszerint a szomszéd fűje mindig zöldebb, ezért inkább a saját szemetemet is átdobom az ő telkére.

Felelősségem teljes tudatában…

A digitális robbanás óta ez a telek pedig nem más, mint a közösségi média, ahol bárki, bármit hozzászólhat egy-egy hírhez, fotóhoz gondolkodás nélkül. Tapasztalatom ezen a téren pedig azt mutatja, a nagy átlag sajnos valóban gondolkodás nélkül kommentel. Elfelejtik, hogy egy-egy bántó, sértő hozzászólás célpontja egy érző – művészként ráadásul még érzékenyebb – ember. A frusztrációktól túlfűtött kommentelő pedig ilyenkor nem tesz mást, mint saját belső feszültségeit vetíti ki célpontjára.

„Amikor emberi lényekkel van dolgunk, a megfogalmazás igenis számít!”
(Richard H. Thaler)

Kritika és visszajelzés közti különbség

A hazai sztárok sokszor tűnnek nagyképűnek és elérhetetlennek a nagyközönség számára. Ez azonban sok esetben álca, hisz a legtöbben vastag bőrt kellett növesszenek ahhoz, hogy leperegjenek róluk a bántó megjegyzések, ítélkező mondatok. Elítélni ezért pedig szerintem nem lehet senkit. Hisz kritika és kritika között is van különbség.  Mert nem mindegy, hogy valakit személyeskedve sértegetünk, vagy a munkájáról adunk építő jellegű visszajelzést.

 

Zorátti Adrienn

További írásainkat a visszajelzési kultúrával kapcsolatban a linkekre kattintva éred el:

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény