Sok szervezet életében lementek a teljesítményértékelő beszélgetések, és már javában a nyárban vagyunk. A július és augusztus nem csak a szép nyári időjárást és a meleg napokat tartogatja számunkra, hanem elérkeztünk a nyári szabadságok csúcs időszakához is, amikor a főszerep a kikapcsolódás, a feltöltődés, és pihenés köré rendeződik.

A téma könnyedsége mellé komoly tényezők is társulnak, hiszen kutatások is alátámasztják, hogy azok az emberek, akik nem pihennek eleget egészségügyi kockázatok elé is nézhetnek. A munkavállalók, akik nem vesznek ki elegendő mennyiségű és minőségű szabadságot, nagyobb eséllyel égnek ki a munkában.

Ahhoz, hogy az éves szabadságunk egy részét a legnagyobb mértékben kihasználjuk töltődésre érdemes figyelembe venni bizonyos szempontokat.

Sabine Sonnentag a Konstanzi Egyetem szociológusa húsz év kutatómunka után négy olyan faktort nevezett meg, ami alapján egy igazán feltöltésre alkalmas szabadságot meg lehet határozni. Abban az esetben, ha mind a négy faktor magas szinten teljesül a szabadság ideje alatt, akkor nagyon sokat teszünk a mentális és fizikai egészségünk érdekében, akkor vagyunk képesek igazán kikapcsolódni.

1.     Relaxáció:

A pihenésre tényleg szükség van, kapcsolódjunk ki! Olyan számunkra kellemes és pihentető tevékenységgel, ami nem igényel nagy energia befektetést. Lehet olykor teljesen passzív is, vagy aktív, amikor arra van igényünk, de engedjük meg magunknak a lazítást, és ne érezzünk ezért bűntudatot!

2.     Kontroll:

Ki dönti el, hogy mit csinálunk? Mi magunk! Végre eljött az ideje annak, hogy a munkán kívül legyünk, ahol gyakran nem feltétlenül mi határozzuk meg, hogy éppen mivel szeretnénk foglalkozni, illetve az otthonunk körüli kötelezettségeink is gyakran közbe szólnak. Fordítsuk a figyelmünket kikapcsolódást segítő tevékenységekre még akkor is, amikor éppen otthon pihenünk.

3.     Flow-élmény:

Csíkszentmihályi Mihály írta le először, hogy ha olyan tevékenységet végzünk, ami valamennyire kihívást jelent, de egyben fejlődési lehetőséget is a képességeinkben, valamint kellően értékes számunkra, akkor teljesen belemerülhetünk és sokkal jobban érezhetjük magunkat általa. Találjuk meg a magunk számára flow élményt nyújtó tevékenységet/tevékenységeket a nyaralás közben, mert akkor azok jutalom értékűek lesznek, és növelik az elégedettséget.

4.     Elszakadás a munkától:

Ez nem egy könnyű rész, és éppen ezért is szokták javasolni a kéthetes nyaralást egyben legalább egyszer egy évben, hogy teljes mértékben ki tudjunk szakadni a mindennapokból. Lehetünk mi a legszebb helyek egyikén a világon fizikailag, ha közben a munkánkkal kapcsolatos bent maradt intéznivalók, nehézségeken jár az agyunk. Ne vigyünk magunkkal munkával kapcsolatos eszközöket, és ne nézegessük a céges levelezést közben. A munkahelyünkön is hatékonyabbak leszünk, ha kipihentük magunkat, és így megőrizzük a nyaralás lényegét.

Jó pihenést kívánunk! 🙂

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény