A growth mindset magyarra fordítva növekedésorientált szemléletmódot jelent, azaz, hogy olyan szemléletmóddal éljünk, melyben a fókusz a fejlődésen, a tanuláson, új kihívások keresésén és a hibákból való okuláson van. 

Carol S. Dweck ennek a gondolkodásmódnak az úttörője, aki bebizonyította, hogy a tehetség nem minden, és önmagában véve egy ember sikere azon múlik, hogy elhiszi-e magáról, hogy sikeres lehet és érvényesülhet. A growth mindset lényege, hogy ahelyett, hogy a múltbeli hibáknál, szokásoknál leragadnánk, helyet adunk az újnak és nyitottak vagyunk a lehetőségekre, melyeket egyúttal meg is ragadunk. Merünk tanulni, fejlődni általuk, nyitottabbá, elfogadottabbá és fejlődőképesebbé válunk, hiszen az eddigi korlátozó tényezők, mint a pl. szokások őrzése átalakul bennünk.  

Íme néhány gyakorlati tipp, hogyan válts nézőpontot és legyél te is fejlődésfókuszú: 
  1. Hidd el, hogy meg tudod csinálni! – Ismered ezt a híres mondatot: “Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” (Henry Ford)
  2. Vállald a felelősséget és a hibáidat, hiányosságaidat! – Felelős vagy azért, hogy az életedből és a képességeidből a lehető legtöbbet hozd ki. Vállald a hibádat, vond le a tanulságokat, és megtanulva a leckét, lépj tovább! 
  3. Légy kíváncsi! – Szokj hozzá ahhoz az érzéshez, hogy nagyon sok mindent nem tudsz és új számodra. Tegyél fel kérdéseket és kérj / keress információkat, ha valamit nem tudsz. 
  4. Engedd meg magadnak a kudarcot! –  Minden kudarc egy lépcsőfok a sikerhez vezető úton. Kell ezt részletezni? 
  5. Legyél komfortos a komfortzónádon kívül! – A fejlődés a komfortzónán kívül kezdődik, hiszen amint kilépsz oda, új helyzetekben találod magad, új kihívások találnak meg, melyek megoldása csakis azon áll, hogyan fogadod.
  6. Nem az eredmény a lényeg! – Persze gyakran az eredmények számítanak, de ne felejtsd el megjutalmazni magad az erőfeszítéseidért és kitartásodért. 
  7. Légy tisztában az irigységgel, mint jelenséggel! – Kezeld és ismerd fel az irigység érzését. Ha más ember sikerével találkozol, használd mintaként és motivációként, vele együtt örülve. 
  8. Ne engedj az egódnak! – A growth mindset olyan helyzetekbe sodorhat, ahol kevésbé komfortos, mely az egónak nem tetszik és arra ösztönöz, hogy válaszd a kényelmes és a már megszokott helyzeteket. Ilyenkor írd felül az egódat és told ki a korlátaidat! 

A szemléletmód megváltoztatása nem könnyű és nem is “fájdalommentes” folyamat, de ne csüggedjünk el. Apró lépésekben egy-egy alkalommal is választhatjuk a fenti trükköket a megszokottak helyett, és szép lassan ráérzünk, megszeretjük az újat, mert a javunkra válik. 

(Egy Forbes cikk  nyomán)

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény