Mivel nemzetközi területeken igyekszünk rendszeresen jelen lenni, hoztunk neked egy friss cikket a Harvard Business Review oldaláról a témában.

A hagyományos projektmenedzsment ismeretek, mint például a projektirányítás vagy a projektmenedzsment módszertana, nem elegendőek a változó szervezeti igények kielégítésére. A Gartner nemrégiben megkérdezett 373 projektmenedzsment-vezetőt, hogy azonosítsa azokat a „következő generációs” készségeket – a szervezeti tudatosságtól a pénzügyi érzékig –, amelyek aránytalanul nagy hatással vannak a teljesítményre. Három jövőre fókuszáló projektmenedzseri szerepet is azonosítottak: a tanító (teacher),, a javító (fixer) és a szervező (orchestrator) – ezek mindegyike kiemeli a projektmenedzsment egyedi emberi vonatkozásait, amelyek túlmutatnak az ismétlődő feladatok elvégzésén.

A projektmenedzseri szerep jövője heves vitákat váltott ki, mivel számos trend megváltoztatja a szervezeti dinamikát.

A Gartner kutatása szerint a vállalkozások egyre gyakrabban alkalmaznak agilis fejlesztési és termékmenedzsment-modelleket, a munka 44%-a ma már agilis módszerekkel, 39%-a pedig termékmodelleken keresztül történik.

A hagyományos projektmenedzsment tevékenységek, mint például a követelmények validálása, a hatókör fenntartása és az előnyök mérése, az autonóm szállító csapatok például a scrum és a fúziós csapatok területévé váltak.

Ezenkívül a legújabb technológiai fejlesztések – különösen a AI terén – azt jelentik, hogy számos projektmenedzseri feladat, például az erőforrás-kihasználás nyomon követése és az üzleti tervek létrehozása sikeresen automatizálható.

Két népszerű agilis kézikönyv – a Scrum Guide és a SAFe Reference Guide – teljesen kihagyja a projektmenedzseri szerepkört.

Egy nemrégiben készült Gartner-felmérés azonban azt sugallja, hogy a projektmenedzser várhatóan az egyik leggyorsabban növekvő projektmenedzsment irodai (PMO) szerepkör lesz a következő két-három évben. Ha a projektmenedzserek nem mennek sehova, hogyan tudnak továbbra is értéket nyújtani a változó környezetben?

10 új generációs készség, amelyre a projektmenedzsereknek szüksége van

A projektmenedzserek döntő szerepet játszanak ebben az új környezetben, ahol az autonóm szállító csapatoknak olyan összetett kihívásokkal kell szembenézniük, mint a szervezeti silók leküzdése, a rejtett kölcsönös függőségek kezelése és a csapatok közötti hatékonyság megvalósítása. Míg a mesterséges intelligencia ígéretes előnyöket kínál a projektmenedzsment számára, a gépek soha nem lesznek képesek megismételni a munka egyedi, emberi vonatkozásait, például a kapcsolatépítést és az stakeholderek kezelését.

A hagyományos projektmenedzseri készségek, például a projektirányítás és a projektmenedzsment módszertana azonban nem lesznek elegendőek a változó szervezeti igények kielégítésére. A Gartner előrejelzése szerint 2026-ra a projektmenedzserek készségeinek és szerepköreinek kétharmadát újratervezik, hogy megfeleljenek az új működési környezet igényeinek.

Annak érdekében, hogy megértsük, milyen készségekre van szükségük a mai projektmenedzsereknek a sikerhez, a Gartner 373 projektmenedzsment-vezetőt vizsgált meg, és azonosítottak 10 „következő generációs” képességet, amelyek aránytalanul nagy hatással vannak a teljesítményre. Az ezekben a készségekben jártas projektmenedzserek 1,4-szer hatékonyabbak voltak a kulcsfontosságú üzleti és funkcionális eredmények elérésében. Sőt, a kutatás azt találta, hogy ezek a készségek sokkal hatásosabbak, mint a szervezeti mandátum vagy a formális projektmenedzsment tanúsítványok. 

A következő generációs készségek:

  1. Szervezeti tudatosság
  2. Többfunkciós együttműködés
  3. Döntéshozatal
  4. Hajlandóság új technológiák felfedezésére és elfogadására
  5. Pénzügyi érzék
  6. Folyamat- és keretrendszerek szakértelme (azaz üzleti folyamatok fejlesztése, agilis, szervezeti változáskezelés, kockázat)
  7. Ügyfélközpontúság
  8. Növekedési gondolkodásmód
  9. Az a képesség, hogy fejleszteni és motiválni tudják a csapatukat
  10. Adat ismeret

Ha szeretnél a következő generációs projektmenedzsment készségekben fejlődni, akkor a Borealis Consulting szolgáltatási között megtalálod a megoldást!

Nemcsak ügyfeleink fejlődésére koncentrálunk,  de magunkat is folyamatosan fejlesztjük e téren is.

Következő Projektmenedzsment nyílt képzésünk március 8-án lesz. Már lehet jelentkezni!

https://borealisconsulting.hu/events/projekt-menedzsment-trening-es-workshop/

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény