Manapság többszöri újratervezésre, nézőpont váltásra van szükség a rengeteg gazdasági esemény és bizonytalanság mellett. Hogyan segíthetünk magunkon?  Többek között gondolkodásmódunk fejlesztésével, a nézőpontunk szélesítésével, melyhez ötleteket is adunk. Tarts velünk,! Mai témánk egy problémamegoldási módszer.

 “Egyetlenegy probléma sem oldható meg azon tudatossági szinten, amelyen keletkezett” Albert Einstein

A jelenlegi bizonytalan időkben azt látjuk, hogy a hagyományos sémák nem működnek többé, vagy nem azon a  hatékonysági szinten, ahogyan eddig. Ezért  a hozzáállásunkat, mindset-ünket, azaz a gondolkodásmódunkat mindenképpen érdemes fejleszteni. 

Nézzünk meg egy szuper problémamegoldási módszert, amivel a régi sémákat újszerű megközelítésre válthatjuk le.

Edward de Bono módszerét ajánljuk, aki a laterális és a párhuzamos gondolkodás megfogalmazója, továbbá a Hat gondolkodó kalap problémamegoldási módszer létrehozója és a könyv írója. A módszerét világszerte alkalmazzák tárgyalásokon, értekezleteken, és számos közismert cég építette már be irányítási munkájába, mint pl. IBM, Siemens, Hewlett Packard, Microsoft, Ericcson vagy a British Airways.

Ez egy nagyon egyszerű módszer, de zseniális problémaelemző és megoldó technika, melyet lehet csoportosan, vagy egyénileg is alkalmazni. 

Így működik

Első lépésként meg kell határozni egy problémát, vagy egy elérendő célt, amit analizálni akarunk. Ezután képzeletben különböző színű kalapokat teszünk a fejünkre, melyek mindegyikéhez tartozik egy-egy meghatározott gondolkodási mód. Az elemző folyamatban mindegyik kalapot „felvesszük”. Ez a technika kizárja az egó vezérelt kritikus észjárást, és szervezetté, fegyelmezetté teszi a gondolkodás folyamatát. A laterális gondolkodás teret ad a kreativitásnak és az alkotókészségnek. Ezáltal több nézőpontból tekintünk egy adott témára.

Példa: Egy értékesítési meetingen a vezető felteszi a kérdést, hogy hogyan szerezzünk több vevőt? A meeting során a vezető megkéri a résztvevőket, hogy vegyék fel a zöld kalapot és elmondja az ötleteit, hiszen a zöld kalapban ötleteket fogadunk, és így tovább…

Fehér: Az objektív tényekkel foglalkozik. (Számok, adatok, tények)

Piros: Az érzelmi nézőpont képviselője. (Vevő szempont, empátia, saját érzések)

Fekete: Ebben az üzemmódban könnyebben látjuk egy ötlet gyengeségeit. (Mi van ha…? Minimumfeltételek, képességek, kompetenciák, stb biztosítása, worst case scenario)

Sárga: A pozitív, derűlátó gondolkodásmód megtestesítője. A nap színe. (vízió, best case scenario, előnyök, haszon)

Zöld: Kreativitás, új ötletek kalapja. (out of box ötletek, alternatívák)

Kék: A többi kalap hatékony alkalmazásával és a kontrollal foglalkozik.(mérőszámok, monitoring, riportok, PDCA, stb)

Próbáljátok ki ti is a hat gondolkodó kalap problémamegoldási módszert, hogy egy adott problémát megvizsgáltok minden kalapban, majd a kék segítségével összegezzétek az állításokat! 

Amennyiben még tovább szeretnéd a látókörödet szélesíteni a gondolkodásmód témában, gyere el május 26-i Sokszínű vezető képzésünkre a Borealis Leadership Journey vezetőfejlesztő program keretében!

Jelentkezés: https://borealisconsulting.hu/events/borealis-leadership-journey-a-sokszinu-vezeto-05-26/

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény