Napjainkban a munkatársakra nehezedő stressz komoly probléma, amivel a vezető sincs másképp. Azonban a szervezetek életében jelentős szerepe van annak, hogy a vezető hogyan érzi magát, hiszen az egészséges vezetőnek egészséges csapata lesz, és ez az egész szervezetre hatással tud lenni.

Ha fontos számotokra a téma, akkor tartsatok velünk, mert hozunk konkrét példákat arra, hogy vezetőként mire érdemes figyelni az egészséges működésünkért. A Harvard Business Review cikke alapján szintén adunk egy gyakorlati tippet ahhoz, hogyan energizáljátok magatokat nap, mint nap!

A Journal of Applied Psychology folyóiratban megjelenő tanulmányban pozitív pszichológiai kutatások alapján dolgoznak és teszteltek egy olyan rövid napi rutint, amely segíti a vezetőket, hogy egész nap energikusak maradjanak a munkában.

A rutin egyszerű volt, egy  rövid önreflexiós gyakorlat:

A vezetők reggelente néhány percet szánnak arra, hogy gondolkodjanak és írjanak három olyan dologról, ami tetszik nekik, és amelyek „jó vezetővé” teszik őket. A tanulmányban résztvevő vezetők az általuk értékelt személyes tulajdonságokról írtak (pl. „Jó vezető vagyok, mert hajlandó vagyok állást foglalni az igazságtalansággal szemben”), valamint azokról a képességekről, amelyekkel rendelkeztek (pl. „Jó vezető vagyok mert figyelembe veszem mások véleményét”), és azokra az eredményekre, amelyekre büszkék voltak („Jó vezető vagyok, mert segítettem a csapatomnak abban, hogy elérje az eredményeket válság idején”).

Próbáljátok ki ti is, hogy egyszerre energizáljátok magatokat és önismeretet gyakorlotok!

Mi a Borelaisnál nagy hangsúlyt fektetünk a vezetők képzésére, mert a folyamatos tanulás és fejlődés segítséget nyújt számunkra a nehezebb helyzetekben is. Ha egészséges vezetőről beszélünk, kiemelkednek azok a témák, amelyek az emberi oldalunkat közelítik meg, az önismeret, az érzelmi intelligencia és az önreflektív működés jelentősége.

Összegyűjtöttük, hogy milyen témakörökre hasznos figyelni, ha egészséges vezetők szeretnénk lenni önmagunkért, és azért, mert a csapatok számára nehéz időkben is a vezető adhat inspirációt, erőt és motiváló környezetet.

Milyen területeken érdemes a leginkább fejlődni?
  • Tudatos stresszkezelési stratégiák ismerete és alkalmazása
  • EQ erejének használata a vezetésben
  • Erőszakmentes kommunikáció használata
  • Önismeret és különböző személyiségtípusok megismerése
  • Konfliktusok hatékony kezelésének gyakorlata

Ha szeretnél még többet megtudni a témáról, akkor az oldalunkon találsz ezzel kapcsolatban még több információt.

Ha tetszett a hírlevelünk, akkor ne felejts el feliratkozni, mert a következő hónapban a szervezetekben lévő kulcsemberek megtartásáról lesz szó, többek között a következő megközelítésekben hogyan tehetjük ezt meg, illetve ez hogyan hat a szervezeti teljesítményre?

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény