Egy történetet szeretnék elmesélni, amiből megtudhatod, hogy melyik típusú viselkedés képes jobban érvényesülni egy adott környezetben. A személyes képzésünkben rendkívül fontos bizonyos összefüggések felismerése!

Gondolkodjunk előre?

Két úszó változékony, hullámzó vízben úszik. Mind a kettő reagál valahogyan a hullámokra.

Az első nagy erőfeszítést tesz, de így is csak sodródik a hullámokkal. Meglepődik, amikor feltűnnek és csak küzd és küzd ellenük.

A másik úszó megfigyeli azt, ami történik. Számít arra, hogy a hullámok jönni fognak és már felkészülten várja őket. Olykor felnéz az égre és elképzeli, hogy a felette szárnyaló sirály vajon mit lát onnan. Próbál úgy helyezkedni, hogy a hullámok előre vigyék őt az útján. Már azelőtt reagál, cselekszik, mielőtt a dolgok bekövetkeztek volna, és a számára kedvező irányba kezd el haladni.

Mindkét úszó reagál a környezetre: az egyik csak küzd és mégis sodródik, a másik már korábban reagál és képes a nehezítő erőket a maga javára fordítani. Ezzel szemben az első reaktív módon viselkedik, a megtörtént dolgokra reagál.

A második úszó hozzáállása proaktív, ő a megfigyelést követően a célhoz vezető tervei, a belső döntései és választásai alapján cselekszik.

Ha proaktívan lépünk fel, már van képünk arról, hogy milyen lesz a jövő és már akkor megtesszük a megfelelő lépéseket, mielőtt bekövetkeznének a dolgok.

A megfelelő hozzáállás segíthet abban, hogy a hullámokkal – az állandóan változó körülményekkel –  sikeresebben birkózzunk meg.

Rád mi jellemző?

Történet az alábbi cikk nyomán: https://proactivechange.com/reactive/

Photo by Mike Wilson on Unsplash

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény