Július van. Nyaralunk, vagy nyaralni készülünk. Ilyenkor kicsit lelassulunk és talán még egy-egy könyvet is ki tudunk olvasni. A szerencsések többet is. Hogy a több ezer jobbnál-jobb könyv közül melyiket válasszuk? Nos, ez nem könnyű kérdés. Mi szívesen megosztjuk veled azokat a könyv élményeket, amelyeket személyesen éltünk át a közel múltban, és amelyekről azt gondoljuk, hogy senkinek sem okoznának csalódást, ha ezek közül kerülnének be abba a bizonyos utazótáskába.  Jó olvasást!

 

Márai Sándor – Füveskönyv

Olyasféle ez a könyv, mint a régi füves könyvek, amelyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta Isten. Nem eszmékről és hősökről beszél, hanem arról, aminek köze van az emberhez. Írója tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni ez emberi élet alapigazságait illetően.

 

 


F. Várkonyi Zsuzsa – Tanulom magam

„Tranzakció analízis alapjain egy teljesen olvasmányos, érthető, élvezhető könyv, valódi, életszagú példákkal… és persze nemcsak magam, hanem mások „tanulására” is kiváló.”

Miért teszünk olyasmit, amivel magunk sem értünk egyet? – Milyen belső program irányítja tetteink zömét? – Hol tanultuk az életünket megkeserítő pszichológiai játszmákat? – Miért éppen az önismeret menthet meg bennünket a beprogramozott csapdáktól? Ezekre a kérdésekre keresi a szerző a választ, remélve az olvasó közreműködését.

 


Hermann Hesse – Sziddhárta

„Hogy miért ajánlom? Mert egy ember életén keresztül mutatja be azt, hogyan éli meg az emberi minőség sok formáját, és hogyan jut el oda, amit sokan keresnek ma is. Hogy kiről szol a könyv? Ehhez el kell olvasni…”

Nyugat-Európában sokan úgy tartják, hogy Hermann Hesse a XX. század legnagyobb német írója. Sziddhárta című műve – melyet az első világháború után írt és Romain Rolland-nak ajánlott – ma is valódi bestseller az angolszász világban, de több millió példányban adták ki Japánban is, s ami a legérdekesebb: tizenkét különböző indiai nyelvjárásra fordították le.


Wisinger István – A Nobel-díjas kém

Ez a dokumentumregény Szent-Györgyi Albertről szól, aki 1937. december 10-én átvette a Nobel-díjat Gusztáv svéd királytól. A tudóst idehaza a C-vitamin feltalálójaként emlegetik, és szinte nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy ő az egyetlen magyar Nobel-díjasunk, aki ezt az elismerést a szülőhazájában tudományos eredményeiért nyerte el. De milyen ember is volt Szent-Györgyi, akit Szegeden csak „Prof”-ként emlegettek tanítványai, baráti, kollégái? Egy pacifista, aktív politikus, önjelölt kém, rendkívüli tudós, aki a családi tragédiák hatására élete utolsó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte.
E dokumentumregényben Szent-Györgyi Albert kevésbé ismert oldalát, személyisége ellentmondó vonásait, a belső vívódásokkal teli életútját, és magánéleti válságait ismerhetjük meg.


Haemin Sunim – Azok a dolgok, amiket csak akkor látsz, ha lelassítasz.

„Szép rajzokkal illusztrált kis könyv, mely a pihenésről, a tudatosságról, a szeretetről, a kapcsolatokról, a szenvedélyről, a jövőről, az életről szól.  Remek támogatást nyújt ahhoz, hogy a mindennapok rohanásából kilépve kapcsolódjunk önmagunkhoz és a világhoz, és megleljük mindazt a szépséget, bölcsességet és nyugalmat, ami erővel tölt fel. „

„A ​világ az, ami folyamatosan nyüzsög vagy az elmém?”
A több millió példányban elkelt bestseller erre keresi a választ, rámutatva annak fontosságára, hogy bizony érdemes kicsit lelassítani néha, mert az igazán értékes dolgok mellett nem érdemes elsuhanni! A világ oly gyorsan mozog, de ez nem jelenti azt, hogy nekünk is vele együtt gyorsan és kapkodva kell mozdulnunk. Haemin Sunim (nevének jelentése: spontán bölcsesség) meditációs tanár, akinek könyve arra hivatott, hogy útmutatást nyújtson az éber jelenlét eléréséhez. Irányelveket mutat be nyolc témakör szerint, melyek a jólét és a boldogság megtapasztalásához vezetik el az olvasót – érintve az emberi kapcsolatok, a szeretet és a spiritualitás kérdéseit –, miközben nagy hangsúlyt fektet a másokkal való mély kapcsolat, illetve a magunkkal szembeni könyörületesség és megbocsátás fontosságára.


Margot Morrell, Stephanie Capparell – Shakleton-modell

Sir Ernest Shackletont a sikertelen 1914-es déli sarki felfedezőút vezetőjeként tartják számon, aki 27 társa életét mentette meg az elszenvedett hajótörés után. Shackletont a tettei példaképpé tették sok vezető és krízismenedzser számára. Elveit a mai napig alkalmazza, például az USA haditengerészetének titkára vagy az Apollo 13 parancsnoka. A szerzők tökéletesen használták fel a korabeli naplórészleteket, dokumentumokat, és a rendkívül tanulságos, izgalmas kalandokon át mutatják be az üzleti életben is remekül használható vezetési elveket.

 


Stephen R. Covey – A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

Covey szerint: “a szokások nagy erővel alakítják életünket. Mint következetesen ismétlődő, gyakran tudat alatt működő cselekvésminták, rendszeresen, napról napra, óráról órára kifejezésre juttatják jellemünket, és meghatározzák hatékonyságunkat… Vagy annak hiányát.”

Világhírű könyvében Stephen R. Covey elvközpontú oldalról közelít a személyes és szakmai problémák megoldásához. Lényeglátó megfigyeléseivel és briliáns anekdotáival lépésről lépésre mutatja meg, hogyan juttathatjuk érvényre életünkben a hét alapelvet, melyek biztonságot adnak a változások kezelésében, bölcsességet és erőt a lehetőségek kihasználásában.


Winfrey Oprah – Amit biztosan tudok 

A filmkritikus Gene Siskel megkérdezte Oprah Winfrey-t: Mi az, amit biztosan tud? Ez a kérdés arra késztette Oprah-t, hogy számot vessen életével, és az O, The Oprah Magazine-ban elindította „Amit biztosan tudok” című rovatát. Az elkövetkező tizennégy évben hónapról hónapra megjelentetett egy-egy írást a fenti címen. E bölcsességeket és gyöngyszemeket átdolgozott formában, egy kötetben először olvashatjuk. A témakörökbe foglalt esszék öröm, rugalmasság, kapcsolatok, hála, lehetőség, áhítat, tiszta fejjel, hatalom ritka bepillantást nyújtanak a világ egyik legkülönösebb asszonyának világába. Őszinte, megrendítő, lelkesítő, felemelő, erőt sugárzó szavaiban az a fajta bölcsesség és igazság csillan meg, amire olyannyira szomjazik minden olvasó.


Sarah Naphtali – Buddhizmus kisgyermekes anyáknak

„Te is biztosan érezted már úgy, hogy „rossz” anya vagy, mert nincs mindig tipp-topp rend a lakásban, mert nem főzöl 4 fogásos ebédeket vasárnaponként és sütsz minden mentes tortát a gyereked szülinapjára, vagy, mert néha elszakad a cérna és kiabálsz. Elvárásaid vannak magaddal szemben és sajnos elvárásaid vannak a gyerekeddel szemben is. Nos, ez a könyv megnyugtat. Rájössz, hogy nem kell a legjobbnak lenned, mert így is elég jó vagy, hogy szeretned kell önmagad, el kell engedned az elvárásokat a dukkhákat, hogy elégedett, boldog anyukaként élhess a mindennapokban. És persze megint csak rájössz, hogy ide is a meditáción keresztül vezet az út. „

Sarah Napthali, a Buddhizmus anyáknak szerzője ezúttal kisgyerekes anyákhoz szól a tőle megszokott derűvel és humorral. Olyan szellemi-lelki utazásra invitál, amely nyomán nyitottabb, figyelmesebb és felszabadultabb szülőkké válhatunk. A buddhizmus tanításai hozzásegítenek ahhoz, hogy megválaszoljuk a szülői lét alapkérdéseit: Kicsoda a gyermekem valójában? Ki vagyok én? Mit tehetek, hogy a legjobbat adjam a gyerekemnek és saját magamnak? Hogyan viszonyuljak a nemszeretem házimunkához? És nem utolsósorban: Ennyiből áll az élet?

A szerző rengeteg személyes példát és megoldási javaslatot hoz saját családjából és más anyák tapasztalataiból, türelemmel és alázattal kalauzol, hogy tudatosan, oldottan és harmonikusan élhessük meg a mindennapokat a számunkra legfontosabbakkal: a gyerekeinkkel.

 

Photo by Susan Yin on Unsplash
Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény