„A stratégia a tér, erő, idő alkalmazásának a tudománya.” Gneisenau

Az év első inspirációs cikkében egy olyan témával jelentkezünk, amivel az év elején érdemes foglalkozni annak érdekében, hogy az év során elérjük a kitűzött céljainkat.

Minden szervezet szeretne sikeres lenni, a január pedig az éves célok kitűzésének és a tervezésnek a hónapja. De mire van szükség a tervek sikeres megvalósításához? Egy jól működő, megalapozott stratégiára.

A szervezeti sikertelenség három fő oka lehet:

  1. nincs világos jövőkép és stratégia
  2. a szervezet nem tudja megvalósítani, végrehajtani a stratégiát
  3. a stratégia elhibázott.

Így nem véletlen, hogy a sikeres szervezetek körültekintően járnak el a stratégiával kapcsolatban. A Borealis Consulting is kiemelt figyelmet fordít erre és számos nagyszabású stratégiai projektben támogatjuk az ügyfeleinket az év során. A jövőkép és stratégia alkotásnál arra törekszünk, hogy egységes álláspont alakuljon ki a vezetőkben, elköteleződjenek iránta és bizakodóvá váljanak a vízió megvalósításával kapcsolatban, valamint kialakuljon egy, az egész szervezetre vonatkozó akcióterv.

A stratégia szerepe

A stratégia megalkotása és szakszerű menedzselése az egyik, ha nem a legfontosabb vezetői feladat, a folyamatmenedzsmenten belül. Egyértelműen definiálhatók azok a személyes képességek, készségek, kompetenciák, amelyekkel rendelkeznie kell annak a vezetőnek, akinek a kezében a stratégia alkotáshoz kapcsolódó feladatok összpontosulnak. 

Nélkülözhetetlen kulcskompetencia számára a strukturált logikus gondolkodásmód, a rendszerszemlélet, az analitikus képesség, a döntéshozatal, az irányítás-delegálás képessége és a változásmenedzsment képesség.

A Hoshin Kanri módszer

A Hoshin Kanri (vagy egyszerűen csak hoshin) módszere a 60-as években, a teljeskörű minőségmenedzsment (TQM) részeként fejlődött ki Japánban, majd sikeresen beépült a lean eszközök közé. A Borealis Consulting is dolgozik ezzel a módszerrel a stratégiai folyamatok kialakítása során.

A szavak jelentése

A Hoshin jelentése irány, vagy iránytű, mely a szervezet tevekénységeit a hosszú távú stratégiai célok alapján irányba állítja. A kanri szó jelentése menedzsment. Sok helyen használják a hoshin menedzsment kifejezést, de hogy könnyítsük a megértést, nevezzük ezt a módszert a stratégiai célok eléréséhez szükséges menedzsment módszernek.

A módszer jelentősége

Ez a módszer összehangolja az emberek tevékenységét a vállalat egészében, hogy a szervezet elérje a legfontosabb célokat, és gyorsan reagáljon a változó környezetre. A hoshin összeköti a vezetőket horizontálisan és vertikálisan, összekapcsolja a problémamegoldást és a folyamatfejlesztési kezdeményezéseket a szervezeti célokkal a vállalat különböző szintjein, ezáltal elkerülve az elaprózott és sokszor duplikált erőfeszítéseket is. Jól definiált stratégiai kihívásokra, célokra összpontosítva mindenki bevonásával éri el az eredményeket.

Ez is érdekelhet:: Stratégia a bizonytalanság korában

Video: Stockdale paradoxon

Ha tetszett az írásunk, tarts velünk minden hónapban! Február elején a teljesítményértékelés, teljesítménymenedzsment témájával jövünk.

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény