Az empátia mindig hasznos, kifejezetten a jelen helyzetünkben. Miért olyan fontos az empátia? Mert ez az a képesség, mellyel látni és elfogadni tudunk olyan embereket, akik különbözőek tőlünk,  sztereotípiák, előítéletek vagy elfogultság nélkül. Legyen szó faji, generációs vagy ideológiai másságról, egyformán szükség van empátiára. Mint minden készség, az empátia is fejleszthető, ehhez mutatunk 5 gyakorlatot, mellyel te is empatikusabb lehetsz! 

1. gyakorlat: Erősítsd meg belső erőforrásaidat! 

Gondolj valamire, amivel küszködsz, és az ezzel kapcsolatos érzéseidre. Mit vált ki belőled? Ezután képzeld el, hogy egy barátod/családtagod ugyanilyen problémával fordul hozzád: Hogyan reagálnál rá? Mit mondanál neki? Valószínűleg kevésbé lennél vele könyörtelen, hibáztató, kritikus, mint önmagaddal szemben. Ez segíthet rávilágítani az életünkben élő emberek iránti és a tanúsított kedvesség (vagy annak hiánya) közötti különbségre. e

2. gyakorlat: Kimerültnek érzed magad? Adj másoknak kedvességet! 

Az empátia kiépítése nem feltétlenül a jótékonykodást jelenti. Azokról a mindennapi apró tettekről, kedvességekről szól, amivel másoknak örömet tudunk okozni, amivel mások felé figyelmesek tudunk lenni. Ezen apró cselekedetek, energizáló és élénkítő hatással vannak ránk és segítenek abban, hogy ne befelé forduljunk, önmagunk felé. Ilyen apró cselekedetekre gondolunk ezek alatt mint pl. egy támogató üzenettel gondolni valakire, aki épp vizsgázik, vinni egy kollégának kávét, aki már egy ideje nem tud eljutni kávéhoz.

3. gyakorlat: Vita nélkül ne érts egyet!

Beszélgess valakivel, akivel nem értesz egyet, de ahelyett, hogy vitatkoznál, oszd meg a másikkal annak történetét, hogy hogyan alakult ki a véleményed a vitás dologról, majd te is hallgasd meg a másikét. Ennek a gyakorlatnak a lényege, hogy megmutassa neked, hogy lehetséges egyet nem érteni egy másik személlyel anélkül, hogy ellenszenvet éreznél, vagy ellenségnek tekintenéd. Nem elnézőnek kell lenni, hanem megértőnek, ebből fakadóan az empátia nem elnézést, hanem megértést is jelenthet.

4. gyakorlat: Használj technológiát a csatlakozáshoz, ne csak kattints és kommentelj!

Gondold át, jelenleg hogyan használod a telefonodat és a közösségi felületeket, ezután gondold át, mit tehetnél másként? Sokszor csak céltalan görgetéssel, pihenésképpen nézünk rá telefonunkra. Legközelebb, amikor a telefonodhoz nyúlsz, vizsgáld meg magad: mit érzel?, miért nyúltál a telefon után?, milyen céllal görgetsz és kattintasz? Ez segíthet megérteni, hogy a technológia milyen hatással van rád és a jóllétedre. Próbáld a technológiát olyan közegként használni, amiben emberi kapcsolatok létezhetnek! A gyakorlat lényege, hogy segítsen emberséget és kedvességet hozni azokra az online platformokra, ahol idődet töltöd. Egy egy posztra való reakció helyett üzenj az ismerősödnek, barátodnak és beszélgess vele! 

5. gyakorlat: Dicsérd mások empátiáját! 

Vegyük észre magunk körül a jót és tegyük szokásunkká kiemelni és dicsérni másokat egy-egy jó cselekedetükért! Ezzel bátoríthatsz másokat is az empatikus viselkedésre és megmutathatod miért is jó ez, ezzel terjeszthetővé is teszed. 

Ezeket a gyakorlatokat, bármilyen sorrendben és bármeddig lehet gyakorolni, amíg szokássá nem válik, hiszen így egy életre szólóvá is tehető, emellett pedig terjeszthető is. Példát mutatva, másokat empátiára, kedvességre ösztökélve tudjuk elérni, hogy többen foglalkozzanak ezzel! Tegyük szebb és támogatóbb hellyé a világot, környezetünket!  

Bővebben, itt egy TED videó az empátiáról 

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény