Folytatjuk a jövő, kémlelését online magazinunk hasábjain. Ezúttal közelgő Szakmai Fórumunk témájára nézünk rá Kánai András, jövőkutató segítségével.

Milyen lesz a munka jövője és benne különösen a HR működése, szerepe. Milyen szervezeti struktúrák és működés várható?

K.A.: A szolgáltatóiparban, kereskedelemben, a kreatívabb képességeket kívánó szakmákban általában lassabban várható az emberi munkaerő algoritmusokra cserélése. A robotok a gyárakban már elvették a munkát, de vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint számszerűen ez nem is baj, sőt, pozitív az egyenleg.

Már elkezdődött az a trend, amely az embereket mini cégekként láttatja, ahol minden ember a saját maga CEO-ja. Ennek példája a personal branding, hiszen eszerint minden ember maga is márka, amely alakítható, reklámozandó és eladható. A járvány és az arra adott kétségbeesett válasz – a globális home office, az egyetemleges karanténiroda – egyelőre rövid távú hatásokat generált. Az USA-ban már látható, hogy a képzett munkaerő tömegesen hagyja el az olyan helyeket, mint például a Szilícium-völgynek helyet adó San Francisco, ahol túl magasak a megélhetés költségei. Ha bárhonnan lehet dolgozni, a vidékibb Amerika is vonzó célponttá válik. Sőt, a trendet látva olyan egzotikus helyek, mint például Barbados is home office szigetként reklámozza magát. Ha ehhez hozzátesszük Dubai gazdag, nem emírségbeli nyugdíjasokat vonzó elképzelését, Észtország e-állampolgársági ajánlatát, akkor egy olyan világpolgárság képe sejlik fel, amelyet nem kötnek a határok sem a munkában, sem a pihenésben, sem a letelepedésben.

A járvány után a HR szerepe még fontosabb lesz. A szétszórt csapatok kohézióját helyre kell állítani, miközben a távmunka szerepe valószínűleg növekedni fog. Az irodai élet ilyen átalakulásával ki kell találni, hogy miért és hogyan van szükség egyáltalán irodára.

Ha van tanulsága a válságnak – melynek e sorok írásakor sincs még vége – az a flexibilitás kérdése. A cégeknek vészforgatókönyveket kell megalkotnia a következő váratlan helyzetre, hiszen látni, hogy egyik napról a másikra kellett súlyos döntéseket meghoznia erre nem számító cégvezetőknek, HR vezetőknek. A jövő a rugalmasan megnyúló, átváltozó szervezeteké, amelyek képesek munkatársaik együttműködését biztosítani, és a napi működést vész esetén is fenntartani. Elképzelhető, hogy mivel a személytelenné váló, zoomifikálódott munkavégzés nem szólhat minden időkre, az emberi minőség felértékelődik: olyan közösségeket akarnak majd a munkaadók kialakítani, amelyekben jó dolgozni, és együtt megélni a szocializációs minipillanatokat (kávézás, beszélgetés, brainstorming). A szaktudás nem lesz elsődleges kiválasztási szempont, hiszen a cégen belüli akadémiák szerepe is növekszik, a cégek képzése jobb ajánlólevél lesz, mint egy-egy közepes egyetemé. Jó, együttműködő, nem kerékkötő kollégák kellenek.

Ha vége a szorosan vett járványnak, a 2020. februári helyzet visszatérése valószínű: vagyis a nyugati világ továbbra is az elöregedés, a kevés utódszám okozta szakemberhiánnyal fog küzdeni, és ez a munkavállalók számára kedvező fejlemény.

Mi az a GPT-3?

K.A.: Nagyon messze vagyunk a Skynet fantáziájától, az öntudatra ébredt élettelen rendszerek világától. Egyelőre gyors, autista jellemvonásokat mutató, de viszonylag buta papagájokat hozunk létre algoritmus címszó alatt. Ami azonban figyelemreméltó, hogy egyre jobb szövegek születnek emberi közreműködés nélkül.

A GPT-3 egy deep learning elvre épülő szöveggeneráló algoritmus. Már tud cikket írni, reklámok összerakására is próbálják rábírni. Semmi sem indokolja, hogy ne legyen egyre fejlettebb, ahogy például ezt a Google Fordító esetében is tapasztaljuk. Közel az idő, amikor magunknak irathatunk híreket, szövegeket, novellákat vagy akár hosszabb regényeket. Ez azt jelenti, hogy bizonyos kreatív szakemberek előbb vagy utóbb szembe találják magukat a lényegesen olcsóbb és könnyebben kezelhető szoftverekkel. Akkor pedig a társadalomnak, és annak vezető rétegének is el kell döntenie, hogy miképp képzeli az ezzel kapcsolatos jövőt, és milyen szerepet szán ebben a gyarló, hibázó emberi munkavállalónak.

***

A következő, októberi Borealis Futuris tartalmából:

  • Milyen lesz az írott sajtó és a média jövője?

A következő, novemberi Borealis Futuris tartalmából:

  • Milyen lesz a (humán) fejlesztés jövője? Hogyan fogunk tanulni, hogyan fejlesztjük majd magunkat és másokat?

Amennyiben téged is feszít egy-egy jövővel kapcsolatos kérdés és szeretnéd, hogy jövőkutatónk válaszoljon rá, vagy szívesen olvasnál egy témában, küldd el nekünk. Mi összegyűjtjük ezeket, és András segítségével igyekszünk választ is találni rájuk.

info@borealisconsulting.hu

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény