„Szövetségesek nélkül nem lehet háborút nyerni” – igaz ez egy válságra is szervezeti szinten. A válságálló növekedés egyik fontos kritériuma a folyamatos kapcsolatépítés-ápolás és partnerség kialakítása más szervezetekkel.

Egységben az erő

Szervezetfejlesztőként az a tapasztalat, hogy a legsikeresebb szervezetek azok, amelyek keresnek maguk mellé partnereket. Annak ellenére, hogy házon belül is meglenne a kapacitásuk és tudásuk egy-egy új szolgáltatás, termék vagy koncepció kidolgozására, fejlesztésére. Ilyenkor ugyanis összeadódik a szervezeti tudás és magasabb szinten képes áramlani az alkotó energia. Ez pedig mind a válságos, mind a termékeny időkben előrelendítheti egy szervezet sikeres működését.

A hálózatépítés legfontosabb előnyei

Miért kifizetődőbb, ha partnerségre lépünk más szervezetekkel?

  1. Multiplikátor hatás – ha egyesítjük az erőinket a változás is nagyobb, amit elérhetünk. Ilyenkor összeadódik a tudás, több szem, többet lát alapon a kreativitás is sokszorozódik. Ráadásul egymás kapcsolati tőkéjét is hatékonyabban tudjuk kihasználni.
  2. Kockázatmegosztás – válságos, nehéz időkben kisebb a veszteség is, ami érhet bennünket. Nemcsak a sikerben osztozunk ilyenkor, hanem a felelősséget, a kockázatot is közösen vállaljuk.
  3. Erős bizalmi kapcsolat pozitív hatásai – amikor partneri viszonyban kezdünk gondolkodni, fontos, hogy olyan partnert válasszunk magunk mellé, akiben megbízhunk. A bizalmi kapcsolat kiépítése nem megy egyik napról a másikra, rendszeres ápolást igényel. A szövetségi kapcsolatokat folyamatosan magas szinten kell tartani, hogy amikor beüt a krach, akkor ne szívességet kelljen kérni, hanem mankóként támogassuk egymást.

Konklúzió

Partneri kapcsolatok kiépítése során fontos szem előtt tartani, hogy egy megegyezés sosem a szerződés aláírásakor jön létre. Az ugyanis már a végkifejlet. Az odavezető út a fontos. A tudatos kapcsolatépítés-és gondozás. Ha úgy ítéljük meg ugyanis, hogy valakire érdemes időt szánni, akkor az a kapcsolat felértékelődik, a befektetett energiánk pedig megtérül. Onnantól ugyanis nem egyedül kell megküzdenünk a nehézségekkel és a növekedés is gyorsabb üteművé válhat a közös cél és motiváció hatására.

Válságálló növekedéssel kapcsolatos blog sorozatunk korábbi írásait a linkekre kattintva tudod elolvasni:

Leave a comment

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény