„Minden válság lehetőség, hogy intelligensebben kezdjük újra” – mondta Adriány Kincső, a United Way ügyvezetője, a koronavírus járvány hozta korlátozások miatt online térben megrendezett, legutóbbi Borealis Szakmai Fórumon. Ebből a gondolatból kiindulva, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy mennyire fontos egy szervezet életében újra és újra górcső alá venni működésének alapértékeit. Ehhez – akárcsak a magánéletben – rendszeresen önvizsgálatot kell tartani. Lefordítva ezt szervezeti nyelvre, bizonyos időközönként eljön az idő, hogy a vezetők felülvizsgálják vállalatuk működésének alappilléreit és azokat a szokásokat, amik mentén működnek a napi rutin során. A szervezeti önismereti munkát hívjuk szervezetfejlesztésnek.

A szokás hatalma

Egy válság mindig jó lehetőség arra, hogy kiderüljön, az értékek, amelyek mentén eddig működtünk még működőképesek-e, vagy ideje felrázni magunkat és újra gondolni azokat.

Legújabb blog sorozatunkban ahhoz adunk útmutatást, hogy melyik az az 5 szokás, amely hozzájárul egy szervezet hatékonyabb működéséhez és még válsághelyzetben is elkerülhetetlen a fejlődés szempontjából.

Problémától a kreativitásig

1. Láss tisztán!

Első és legfontosabb lépés, hogy egyáltalán ismerd fel a problémát. Ennek egyik legnagyobb szemfedője a megszokás. A problémákkal ugyanis egy idő után megtanulunk együtt élni. Ezért fontos, hogy menj közel a problémához, nézz rá, lásd meg, tanulmányozd és értsd, majd tűzd ki a célt és folyamatosan vizsgáld, hogy jó-e az irány.

2. Adj teret a kreatív alkotó energiának!

Teremts olyan kultúrát, ami ezt lehetővé teszi a szervezetedben. Alkalmazd a Pareto-elvet, mert ez a gazdaság területén mindig meghozza a gyümölcsét. Eszerint, a 20%-ban kreatív alkotó tevékenységektől, még válsághelyzetben sem szabad elvonni a lehetőséget.

3. Gondolkodj hálózatban és partnerségben!

Építs a szoros együttműködésre. Ha több szervezeti tudás összeadódik, ott sokkal gyorsabb a fejlődés. A legsikeresebb szervezetek még akkor is keresnek partnert egy-egy innovatív ötletükhöz, ha rendelkeznek a szükséges állománnyal a fejlesztéshez. Ez megosztja a kockázatot és sokszorosítja a lehetőséget és a kreativitást a csapatokban. Közös erővel pedig nagyobb változás érhető el.

4. Légy az, akit követnek!

„Be ahead of the game”, azaz teremts lehetőséget és mozgásteret magadnak a mindennapokban. Gondolkodj folyamatosan előre és lásd meg az alternatíváidat. Ehhez elengedhetetlen, hogy rendelkezz egy állandó készlettel, biztonsági tartalékkal, amihez nyúlhatsz, ha válságba kerül a szervezet.

5. Légy reziliens!

Ez az EQ, az érzelmeink és nehéz helyzeteink feldolgozásának képessége. Építsd be a növekedési gondolkodást a mindennapjaidba! El kell fogadni, hogy az életben a siker és a kudarc váltakozik. Fontos, hogy a sikerszériában is megmaradjon az alázat.

Olvasd el korábbi blog sorozatunkat is a válsághelyzetek kezeléséről, az alábbi linkekre kattintva:
Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény