Izgatottan készültünk a május 22-én megrendezésre került Borealis Szakmai Fórumra, hisz a koronavírus okozta karantén – mint mindenben IS – újratervezésre késztetett minket. Az első sokkhatást követően, szervezeti szinten igyekeztünk mielőbb reagálni az új és ismeretlen helyzetre, így megoldásfókuszba kapcsoltunk. A kezdeti bizonytalankodások után hamar ráéreztünk az online meetingek ízére, mégis egy online rendezvény lebonyolítása, aminek az esszenciáját a jelenlévők kémiája, az egymásra figyelés, a személyes kapcsolódás adja, számunkra is tartogatott izgalmakat és kihívásokat. A két órás eszmecsere azonban minden várakozásunkat felülmúlta.

A témát ezúttal az élet tálcán kínálta: mit tegyünk, ha az A terv helyett a B terv lép életbe. Ügyvezetőnk, Katona Melinda moderálása mellett elfogadta meghívásunkat Adriány Kincső, a United Way ügyvezetője, Barathi Tamás, a Blue Colibri ügyvezetője és a B terv  projekt egyik kitalálója, Horváth János, az MVÜK vezérigazgatója és Gendur András, a Le Perle Noire tulajdonosa, az MSZÉSZ éttermi szekciójának vezetője – négy különböző ember, négy különböző szegmens vezetőjeként egyöntetű véleményt fogalmazott meg a válságkezelés legfontosabb összetevőiről: megoldás keresés, azonnali cselekvés, nyitottság, csapatmunka, összetartás.

„Egy problémára nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal ránézni, amivel létrehoztuk” (Albert Einstein)

 A beszélgetés első fele inkább arról szólt, ki miként dolgozta fel a járvány okozta válságot, ki milyen vezetői attitűdöt alkalmazott ebben a kilátástalan és ismeretlen helyzetben. Horváth János őszintén beszélt arról, hogy cége korábbi formájában szinte teljesen megszűnt és az életben maradáshoz egy nap alatt kellett mindenkinek átprogramoznia a gondolkodásmódját.  „Napok alatt egy új céget húztunk fel, a régi elment pihenni” – vázolta helyzetüket az MVÜK vezérigazgatója. A résztvevők egybehangzó véleménye szerint, az egyik legbiztosabb pillérjük a mögéjük felsorakozó csapat volt ezekben a kihívásokkal teli időkben. Most mutatkozott meg igazán a csapatszellem, az, hogy mennyire hitelesek és követhetők ők, mint vezetők, hisz széthúzás helyett, azonnali összezárást tapasztalt meg mindenki és vállvetve tudták kihúzni egymást és a vállalkozásokat a gödörből. Vezetőként most szembesültek igazán azzal, mennyire fontos az őszinte, tiszta kommunikáció és a bizalom folyamatos ápolása a munkatársakkal.

Az online tér nyújtotta lehetőségek is új megvilágításba kerültek mindenki számára. Horváth János külön kiemelte, ő eddig a konzervatívabb vonalat képviselte ebből a szempontból, ám a járvány a saját gondolkodását is felülírásra késztette. Megnyílt számára egy új világ, ami valójában tele van lehetőségekkel: „elkezdtünk együtt sétálni a kollégákkal és hibrid megoldásokban gondolkodunk a jövő tekintetében” – osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal. A meghívott vendégek közül talán Gendur András volt a legnehezebb helyzetben vezetőként, hisz a vendéglátóipar elsőként esett el a karantén kezdetén. Így számára és csapata számára egyetlen fogódzkodót a pozitív szemlélet és megoldásfókusz jelentett. „A válságra úgy lehet a legjobban reagálni, ha a kimenetelre reagálunk” – vélekedett a La Perle Noire tulajdonosa, aki minden kollégáját megtartotta az eredeti fizetésükkel és őszintén beszélve a félelmeiről, közös erővel keresték a megoldást a kialakult helyzetre. Adriány Kincső kiemelte, számára az egyik legpozitívabb tapasztalata a válságnak az volt, hogy a bajban, mennyire előtérbe helyeződtek a valós emberi értékek, hogy mindenki azonnal a másik segítségére sietett. Nekik is több olyan cég ajánlotta fel a szabad kapacitásait, akiket ellehetetlenített a válsághelyzet, de nem akartak tétlenek maradni. Erre kapcsolódott rá Barathi Tamás is, aki csapatával azonnal becsatlakozott a B-terv projektbe. Ennek a társadalmi felelősségvállaláson alapuló kezdeményezésnek a célja, hogy segítsen azoknak a dolgozni akaró embereknek és vállalatoknak, akiket komoly krízisbe sodort a koronavírus járvány. Ma már több, mint 20 ezer regisztráltnak próbálnak segíteni és több, mint 2000 embernek sikerült is már új munkalehetőséget biztosítani.

Résztvevőként izgalmas tapasztalás volt, hogy online tér ide vagy oda, az energiaáramlás így is működött. Az egész Szakmai Fórumot átlengte egyfajta emelkedettség, meghittség. Érezhető volt a beszélgető-partnerekből áradó hála és nyitottság a tanulságok levonására és pozitív aspektusba helyezésére. „Minden válság lehetőség, hogy intelligensebben újrakezdjük” –fogalmazta meg tűpontosan a szakmai fórum teljes misszióját és a járvány hozta egyik legfontosabb tanítást Adriány Kincső.

A konferencia második felébe csatlakozott be Kánai András jövőkutató, kommunikációs szakember, sci-fi író, a Borealis legújabb együttműködő partnere, aki szerint sok mindent újra kellett definiálni az elmúlt hónapokban, így például az idő fogalmát is.

Összegezve, nagy tanulságokat és tanításokat kaptunk a legutóbbi Szakmai Fórum során. Így például azt, hogy B (C-D-E stb) tervre nem azért van szükség, mert nem hiszünk az A tervünkben, hanem mert sosem tudhatjuk, mit hoz a holnap és terv nélkül csak sodródunk. A terv segít, hogy motiváltak maradjunk, hisz bár nem kőbevésett, mégis célt ad az életünknek és segít felfelé tekinteni. És ahogy – idézve Melindát – „kedvenc férje, kedvenc mondása” is tartja: „amikor a gödör alján vagy, hagyd abba az ásást. „

Tartsatok velünk legközelebb is!

Az eseményt rögzítettük, a fenti sorok és a következő videó bejátszás remélhetőleg meghozza a kedved, hogy végig nézd a beszélgetést és az előadásokat.

A teljes videó anyagért kattints ide:

 

A Szakmai Fórumon elhangzottakkal kapcsolatban figyelmedbe ajánljuk ezeket az oldalakat is:

https://act4you.hu/

https://lp.feedbacktime.app/

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény