Koronavíruson innen és túl

Minden változás nehéz, ugyanis egyrészt általában váratlan esemény hatására születik meg rá az igény, másrészt mivel kimozdít a megszokott komfortzónánkból, kezdetben fájdalmas folyamatként élhetjük meg. Mint ilyen pedig megfelelő változáskezelést igényel. Ez igencsak aktuális a mostani helyzetben, ugyanis az életünk egyik pillanatról a másikra sodródott teljesen ismeretlen mederbe és olyan eseményekkel kell szembesülnünk, amire eddigi életünk során még nem volt példa.

Válts nézőpontot!

Ez igencsak aktuális a mostani helyzetben, ugyanis az életünk egyik pillanatról a másikra sodródott teljesen ismeretlen mederbe és olyan eseményekkel kell szembesülnünk, amire eddigi életünk során még nem volt példa. Mindez nemcsak fájdalmas, de ijesztő is lehet egyszerre. Ugyanakkor, minden változásnak meg kell látnunk a pozitív aspektusait, meg kell értenünk, hogy bármilyen kilátástalannak is tűnik egy helyzet, minket szolgál, hisz üzen: elérkezett az idő a személet-formálásra. Ahhoz pedig, hogy ép ésszel túléljük az ismeretlent, elkerülhetetlen, hogy első lépésként a gondolkodás-módunkat alakítsuk át és megértsük, elszenvedőből cselekvővé kell válnunk. Szervezet-fejlesztéssel és folyamatmenedzsment-tanácsadással foglalkozó vállalkozásként pedig hogyan is hagyhatnánk titeket cselekvési stratégia nélkül?

Összeszedtük, hogyan induljatok el a pozitív gondolkodás útján egy-egy vis major élethelyzetben, mint amilyen most aktuálisan a koronavírus okozta krízis.

Pozitív válságkezelés

  • Áldozat szerep helyett aktív jelenlét

Ha történik valami, akkor ne magunkban keressük a hibát, mit tehettünk volna. Ne kezdjük el áldozatnak érezni magunkat, ne tápláljuk a problémát, hanem arra reflektáljunk, mit tehetünk ebben a helyzetben, melyek azok a cselekvések és gondolatok, amelyek kapaszkodót adnak és kivisznek a helyzetből.

  • Tartsd kontroll alatt a problémát

Pöttyös labda effektus: mindannyian több szerepben éljük életünket. Ha életünk valamely részén probléma merül fel, akkor azt igyekezzünk azon pöttyön belül megoldani és tartani, ahol a probléma keletkezett és van, ne terjesszük ki életünk, szerepeink többi zónájára is, mert bénultsághoz vezet. Tehát a mostani helyzetre lefordítva, ha az üzleti kapcsolatokban most nehézség is áll fenn, azért nem kell, hogy a családi vagy a baráti kapcsolataink is válságba kerüljenek. Tartsuk problémainkat és kezelésüket karanténban, annak érdekében, hogy élvezni és töltődni tudjunk az életünk más területein levő energiáinkból, és mert kis pöttyöket könnyebb megoldani is. Fordítsunk energiánkat a saját belső fejlődésünkre, legyünk ugrásra készek arra az esetre, hogyha majd visszaáll az élet, gyorsan tudjunk reagálni.

  • Kapcsolódás és elszigeteltség

Amikor a félelem vezérel minket, hajlamosak vagyunk visszahúzódni és egyedül, egymástól függetlenül megélni a problémákat. Pedig ez nem jó. Egyrészt, több ember bölcsessége mindig többet ér, másrészt jó kibeszélni a nyomasztó dolgokat és megérezni, hogy nem vagyunk egyedül. Ezt most leginkább az online csatornákon tudjuk megtenni, használjuk őket.

  • Stressz kezelés helyett proaktív növekedés

Sokszor ilyenkor önvédelembe fordulunk, a védekezésbe tesszük minden energiánkat. Helyette alakítsunk ki alternatív új szokásokat, találjunk out-of-the-box megoldásokat.

  • Ha nem működik az A-terv, hozzuk ki a legtöbbet a B-tervből

Van egy olyan szokásunk, hogy arra vágyunk, ami nem elérhető még vagy már. Tehát nagyon fontossá válik, hogy fordítsuk át vágyakozásunkat aktív cselekvésbe a B-terv megvalósítása érdekében, akkor is, ha az messze nem optimális. Az ideális jó megoldás helyett induljunk el azzal, amink van, kishitűségünk helyett vezessen minket a problémamegoldó, cselekvés-orientált működésünk, megengedve magunknak azt, hogy hibázunk. A forma és keretek helyett a tartalomba tegyük az energiát. Fontos, hogy ne álljunk le, haladjunk a célunk felé.

Olvasd el a pozitív szemléletről szóló 5 lépéses útmutatónk eddigi lépéseit is:

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény