Igaz vagy sem, Bertrand Russel-nek tulajdonítják a következő idézetet, mely szerint: „Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel”. Amit biztosan tudunk, hogy az idézett személy Nobel díjas angol matematikus, logikus filozófus és szociológus volt. Hogy az idézet valaha is elhangzott-e a szájából már nem ennyire biztos.

Katona Melinda, a Borealis Consulting ügyvezetője, Békessy Olga a nőiváltó.hu alapító-főszerkesztője és Harsányi Bence, a helyszínnek is otthont adó MOMENTÁN társulat alapító színésze – a biztos tudás témakörében beszélgetett az elmúlt hét keddjén a Borealis által megrendezett Tudásesten.  Az ott elhangzottak alapján bennem megfogalmazódott, összegző gondolataimat osztom meg veletek most.

Mitől vagyunk valamiben biztosak? Miért hisszük el, hogy az az igazság? Számít, hogy ki mondja, hogy hol van leírva, hogyan van leírva?

Fontos, hogy mit mond a környezetünk, elfogadják-e igazságnak vagy kételkednek benne.

Pici gyerekként még azt hisszük, hogy ami egyszer eltűnt a szemünk elől, az már nincs is. Csak addig hiszünk valamiben amíg látjuk. Aztán szép lassan megtanuljuk, hogy nem csak az létezik, ami épp előttünk van. Az iskolában megtanulunk sok mindent, matematika, fizika, kémia, irodalom, történelem – mely „tételeket” biztosnak vélünk. De később rá kell jönnünk, hogy néhány fizikai tételen kívül még a történelmi tényként kezelt adatok sem feltétlenül igazak. Nagyon nehéz teljes bizonyossággal megállapítanunk, hogy mi is igaz, mi a valóság – mi az, amiben biztosak lehetünk, ha a környező világot szemléljük. Sokkal könnyebben tudunk hasonló megállapításokat tenni, ha saját magunkból indulunk ki, hiszen önismeretünk hozzásegít ahhoz, hogy tisztában legyünk tudásunkkal, vagy korlátainkkal.

Abban én viszont biztos vagyok, hogy egy nagyon kellemes hangulatú beszélgetésnek lehettem részese és szívesen jövök legközelebb is.

 

Gál Melinda, a Tudásest vendége

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény