Régen és most

blog_valtozas_i.e._1701

Este van, a város csendes, ködös porfelhőben lengedez. Nanum fáradtan tolja be a kunyhó ajtaját, felesége Mania, az Eufráteszből fogott naphallal megtöltött pitével fogadja. A vacsora elfogyasztása során szóba kerül az új király, Hammurapi is. Szóbeszéd járja be Szúza városát, törvényeket akar, változást. Szabályokat! Minek nekünk, jó volt így ahogy volt eddig is – kiálltja Nanum, és vehemens mozdulataitól kicsorog kupájából a bor. A tanácsban jelentős szerepet betöltő nemes egyike a legharsányabb ellenzőinek, aki király példátlan újításaitól tart.    (i.e. 1701)

blog_valtozas_1346

Perzselően tűz a Nap Crécy falu határában, a környék most nem a csatazajtól, hanem a lovagi sátor vitájától hangos. Lovagok és katonák vitáznak az új fegyverek, az ágyúk bevetéséről. „Egy lovag élete a harc, a dicsőség, a haza védelme!” – skandálják a páncélosok. Egy ilyen „ágyú az ördögtől való, mihaszna és hátráltató”, – érvelnek az idősek. Fülöp minden diplomáciai tudását beveti, hogy a csatatérre érkező ágyúk legalább egy esélyt kaphassanak. Látja, hogy nagy szükség van minden plusz erőforrásra, mert a csata kimerítette a tartalékokat. Meglátása szerint, a stratégián változtatni szükséges ahhoz, hogy nyerni tudjanak a franciák ellen. (1346)

blog_valtozas_ferrari_2004

Martin izgatottan tekintett ki a felhőkarcoló ablakán. Hűvös szél kavarta fel az avart a fák alatt. A benti meleg ellenére ideges borzongás futott át rajta. Annyi bemutató után, most itt egy újabb lehetőség, talán az utolsó. Egy dél- Afrikából származó furcsa nevű férfi mégis kíváncsi az Ő világot megváltoztatni képes ötletére.  Tesla, így nevezte el, amely szerinte forradalmasítani képes a közlekedést és az autóipart. Számos befektetői csoportot felkerestek már, de a változás olyan mértékű, amelyet az üzleti világ nem tolerál. „A vásárlók és az autóipar nem képesek ilyen mértékű változásra”, állítják üzletemberek minden egyes bemutatójuk után. Kedvetlenségét nem hagyja elhatalmasodni, megigazítja zakóját, majd laptopját a kezébe veszi és bekopog Mr. Musk ajtaján. (2004)    

Változásra immunis

Hammurapi törvénykönyve átírta a társadalmi együttélés szabályait. A száz éves háború egyik legfontosabb ütközete, a Crécy csata során először vetettek be ágyúkat, ezzel forradalmasították az addigi harcászatot. A Tesla, a modern autózás és autóipar meghatározójává vált, ennek a márkának a segítségével indulhatott globális útjára a 100%-ban elektromos autó.

 A fenti három elbeszélés az emberiség történelmének időben, térben teljesen eltérő síkján, teljesen eltérő szereplőkkel játszódik, egy közös pont azonban kézzelfogható az ókori, középkori és modernkori szituációkban; az pedig a változás ténye és az arra adott válaszreakció.

 Az ember alaptermészetétől fogva mondhatjuk, hogy „immunis a változásra”, mindegy melyik korban, vagy melyik társadalomban vagyunk. A megszokottból, – hogy szakmaibb legyek- a „komfortzónából” való kilépés ijesztő, nehéz és leginkább kényelmetlen. Számos esetben előfordul az a párbeszéd, melyben az orvos közli a pácienssel, hogy bizonyos változtatások mellett a beteg egészsége javulhat, sőt tovább élvezheti a földi lét privilégiumait, ám az esetek legalább 50%-ában, a beteg nem képes változtatni az addigi szokásain.

De miért? Ilyen az alaptermészetünk? – kérdezhetnénk hangosan. A változásnak gátja szinte minden esetben elsősorban önmagunkban keresendő és csak másodsorban a környezetünkben. A belső félelmeink, az otthonról hozott vagy ránk nagy hatással bíró környezeti mintázatok, vagy éppen saját ragaszkodásaink állják útját a változásnak.

 A fenti gátak állnak legtöbbször a delegálás útjába is. Egyfajta belső félelmünk attól, hogy nem lesz ránk szükség. Ahhoz, hogy a változás elindulhasson – akár belső fejlődés, akár szervezeti szintű –  ezeken a belső programokon szükséges dolgozni. Felismerés és átírás. Két egyszerű ige, amelyek hatékony alkalmazása képes megszabadítani belső félelmeink ragacsától.

Vajon miért is olyan fontos a változás?

A változás és a fejlődés párban járnak. Ahogy változni sem tudunk „csak” önmagunk. A változás mindig új impulzusok sorát továbbítja, attól függetlenül, hogy szervezeti vagy egyéni szinten indukál. 

Sokszor önmagunk sem ismerjük fel, hogy megértünk arra, hogy új utakra lépjünk. A mindennapok unalma, a motiválatlanság, a céltalanság és az ezekből fakadó boldogtalanság érzés önmagunk ellensége. Az emberek nagy része nem szeret ártani magának, így belső kényszert érzünk arra, hogy másként csináljunk dolgokat.

A változtatás útjára önkéntelenül visz lábunk. Ahhoz azonban, hogy a folyamat sikeres és örömteli legyen, pontosan meg kell határozni azt, hogy milyen is legyen az az út.

  1. Meg kell tudni fogalmazni, hogy mik a rövid-, közép- és hosszú távú, jövőbeli terveim, amely érdekében változtatni merek.
  2. Ahhoz, hogy legyen értelme az életnek, tűpontosan tudnod kell, hogy hova szeretnél eljutni és milyen a mostani életed. Meg tudod mondani, hogy mi az, amivel elégedett vagy és mi az, amin változtatnál az életedben?
  3. Légy önmagad szupervizora! A saját magadnak, magadról való visszacsatolás és megkérdőjelezés a fejlődés egyik titkos kulcsa. Az önreflexió segít, hogy rálássunk magunkra és működésünkre, segít komplex tudást adni önmagunknak, önmagunkról.
  4. El kell fogadni, hogy az életben a jelen és a jövő ritkán van harmóniában. Sokszor tűnhet egy-egy szituáció kilátástalannak, egy-egy probléma megoldhatatlannak, egy-egy veszteség feldolgozhatatlannak. Az idő gyógyszer, a jövő orvosság. Minden helyzet, minden probléma később más-más oldalát mutatja. A jelenben élesebb, fájdalmasabb, a „később”-ben tompább, puhább. Ennek a dimenziónak az önálló működését tudatosítani és saját magunkra fordítani azért is hasznos, mert a fenti felismeréssel kapott tudás, egyfajta „előrelátó képességgel ruház fel”, amely bölcsebbé, elfogadóbbá és megértőbbé tesz minket, akár önmagunk, akár a környezetünk számára.
  5. Ha tudod, hogy mi a célod, akkor attól visszafelé indulj el. Mi az az utolsó pont, ami ahhoz szükséges, hogy elérd? Azt milyen módon tudod elérni? Héjról héjra tudod lebontani, majd az ehhez vezető utat kialakítani, ha tudod, hogy mi az utolsó dolog, amely a célod elérése előtt feladatként áll.
  6. Az ego az egyik legrosszabb tanácsadó. (A másik kettő a harag és a szerelem.) Ha nem tudsz kilépni „önmagad árnyékából” nincs meg az önreflexió, akkor a fejlődés elérhetetlen lesz. Minden változás bennünk kell, hogy elinduljon. Drasztikus a szervezet számára, hogyha nyomás-egóból akarunk fenntartani egy státuszt vagy egy egész rendszert.

Hogyan tegyem?

Nincs olyan, hogy nem változunk. Amíg az időt nem tudjuk megállítani, addig a változás is elkerülhetetlen lesz.

Az emberek mindig katarzis vagy katasztrófa hatására változtatnak. Katarzis, amikor egyetemet végzel, gyermeket szülsz, vagy inspiráló feladatot kapsz, amely ad egy nagyon erős pozitív inspirációt, amiért eldöntöd, hogy érdemes tanulnod, érdemes új célokat kitűznöd, érdemes plusz erőforrást allokálnod.

A katasztrófa után ugyanúgy eljön a másnap reggel. Az idő ugyanúgy dolgozik, csak a megoldás, a kiút nehezebb és szenvedéssel teli lesz, de a változás itt is elkerülhetetlen. 

Proaktívan a változás elébe kell menni!

  1. Proaktívan kezdj el működni! Sokan azért nem tudnak előbbre jutni, mert a jelenből indulnak ki, és a jelen korlátai lebénítják. Élj a lehetőségeiddel!
  2. A lehető legpontosabban képzeld el azt, hogy mit szeretnél, milyen emberekkel?
  3. Vázold fel, hogy néz ki most egy napod? Hogyan szeretnéd, hogy kinézzen egy napod? Írj ön naplót, táblázatot a napirendedről.
  4. Ahhoz, hogy a célod elérd, mi az, amin változtatni tudsz? Kapcsolataidban van fejlődési potenciál? Az általad képviselt területen van tanulási, előre lépési lehetőség?
  5. Mit vagy képes megtenni a célodért? Építs fel egy őszinte önskálát. Anyagi ráfordítás? „Én idő” lemondás, külső vagy személyiség tulajdonság váltás? Melyikben tudnál a legrövidebb időn belül kimozdulni a komfortzónádból?
  6. Térképezd fel a kapcsolati hálód. Vannak-e olyan személyek a környezetedben, akik tudnak neked segíteni, akik mentorálni tudnak az utadon?
  7. Keress olyan helyzeteket, közeget, ahol katarzis élményhez juthatsz, ez sokszor komfortzónából kikerülést is jelenthet. Amikor katarzisban vagy, van egy biztonsági hálód.
  8. Amikor katasztrófa helyzetben vagy, akkor a biztonsági hálód nincs körülötted. Az ilyen periódusban drasztikusan kerülsz ki a kényelmi helyzetből. A változásra már csak reakció formájában tudsz reagálni. Amennyiben az élet úgy hozta, hogy katasztrófa helyzetben vagy, akkor a változás felé a stressztűrő képesség, a türelem és az elfogadás tud könnyebben eljuttatni.  

Mit kell csinálni annak érdekében, hogy a változás is fejlődés lehessen?

Elindultál az úton és megtorpantál? A szervezetben elakadt a folyamat, és tartasz tőle, hogy nem juttok el a kitűzött célig?

Minden folyamatban vannak elakadások. Figyelemmel, és után követéssel valóban végig vezethető a változás.

Mentőötletek:

  1. Ülj le és szánj időt arra, hogy rajzold le a jövődet, szimbólumokkal, képekkel ábrázolva. A szavak sokszor nem eléggé égnek bele az elmédbe, kellenek vizuális elemek ahhoz, hogy valóban el tudd képzelni a célod.
  2. Írd össze az elakadást okozó tényezőket. Csoportosítsd külső-belső hatásokra és priorizáld ezeket. Melyikre tudsz és melyikre nem, hatással lenni? Amelyikre nem, azt próbáld ignorálni, tedd fókuszon kívülre.
  3. Beszélgess több emberrel, akiben bízol, a célodról. Erősítsenek meg, vagy kételkedjenek. A pro kontra érvek tovább élesztik a kreativitásod, amely segíthet átlendíteni a holtponton.
  4. Gyakorolj önreflexiót!
  5. Tűzz ki rövidtávú célokat és azokat próbáld megvalósítani, szerezz magadnak és a szervezetnek egyaránt egy kis sikerélményt!
  6. Keress fényképet, amely a célodhoz kapcsolódik, amely inspiráló lehet számodra, számotokra.
  7. Mindig nézz rá az adott témára, más perspektívából. A szikla szélén állva is ugyanolyannak, ugyanolyan fontosnak látod a problémát?
  8. Kérj segítséget! Bármilyen elakadással nézünk szembe az életben, segítséget kérni jó és hasznos dolog. Közösségépítő, erőt adó és visszacsatoló hatásai egyaránt vannak, amely a döccenőből való kikerülés egyik kulcsfaktora lehet.
  9. Menj elébe a kérdések és kételyek tengerén. Ha Te magad vagy a változás egy szervezetben, akkor tudnod kell, hogy a korábbi biztonságot jelentő megnyugtató ismerős érzést fogod „szétzúzni”.

Legyen egy új társadalmi működés, egy autóipari forradalmi újítás, vagy akár csak egy új CRM rendszer bevezetése, a változásban érintetteknek a reakciója, ugyanaz és ugyanolyan lesz. A folyamat sikerességének és hatékonyságának kulcsa, hogy a résztvevők mennyire tudnak elkötelezettek lenni, és mennyire tudnak engem, mint változáshozót hitelesnek elfogadni.

Az 1990-es évek internet robbanásának következtében, az elmúlt 30 évben az emberiség soha nem látott változásoknak szemtanúja és alanya. Hogy szenvedői, vagy élvezői vagyunk ennek a folyamatnak az csak tőlünk függ. Robotika, online tér, közösségi háló, Bitcoin? Ezek a fogalmak alig pár évtizedesek, sőt pár évesek. A világ őrült tempóban változik, minden felgyorsult. Az információ, az élmény, a vásárlás, a hír gyorsan és azonnal kell. Az emberiség pár év alatt televíziós társadalomból, okostelefon, majd nemsokára online társadalommá növi ki magát.

A munkaerő piac a kulturális, kommunikációs és automatizált robotika hatására drasztikusan reagál. A munkavállalók újfajta munkavállalási trendeket vallanak, felértékelődött az „én idő”, szerepet kapott a fenntarthatóság, a valós célok és elvek. A sok évtizedes vagy akár évszázados vállalati kultúráknak napról napra meg kell tanulniuk a túlélést ebben a modern környezetben. Vezetői szinteken az utánpótlás kérdése létkérdéssé eszkalálódott. A vezetők és kulcsemberek kezében van a vállalat jövője. Képes vagyok együtt haladni az új trendekkel? Képes vagyok komfortzónámból kilépni és újat tanulni? Nem képesség kérdése, létszükség.

A világ napról-napra változik, ráadásul soha nem látott mértékben. Ahogy fentebb említettem, bármennyire is szeretnénk, az időt nem tudjuk megállítani, de még csak lassítani sem. Strukturálva, célokat felismerve és kézzelfoghatóan megjelenítve tudunk magunknak és a vállalati szervezetnek segíteni abban, hogy lépést tudjunk tartani és a szükséges változásokat meglépni.

A képesség bennünk van, a döntés a kezünkben, a kényszer rajtunk… Már csak tőlünk függ, hogy passzív elszenvedői vagy aktív közreműködői leszünk-e a változásnak.

Én a magam részéről tudom mit választok, és te tudod már?

Felhasznált irodalom:

https://www.forbes.com/profile/elon-musk/

https://www.tesla.com/elon-musk

https://mult-kor.hu/het-kulonos-csata-a-kozepkorbol-20150605?pIdx=7

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hammurapi_babiloni_kir%C3%A1ly

http://coachszemle.hu/rovatok/hatter/360-onreflexio-a-belso-szupervizorunk.html

https://slowblog.blog.hu/2017/03/19/velez_csaba_interju

Photo by Chris Lawton on Unsplash

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény