Kis titkok és mankók, a hatékonyabb vezetői felelősségvállalás érdekében

Mi jut eszünkbe, ha azt halljuk, felelősségvállalás? Egy kényszer, egy mumus vagy szükséges jó, amely pozitív hatással bír?

De mit jelent a felelősségvállalás a „szakzsargon” szerint? „A felelősségvállalás feltételezi, hogy a személy képes számolni saját tetteinek következményeivel. A felelősségvállalás kapcsolatot mutat a magas énhatékonyság érzéssel, vagyis azzal, hogy a személy hisz abban, hogy az események inkább tőle függnek, mint másoktól, vagy a külső körülményektől. A felelősségvállalás a tevékenységekkel, eseményekkel kapcsolatos felelős attitűdöt feltételezi.”  írja a szakirodalom a léleknavigátor oldalon.

De ilyen egyszerű lenne? Csak hinni kell, hogy az eseményekre befolyással bírunk?

Azt gondolom, hogy a kérdés ennél jóval összetettebb. A felelősségvállalás egy folyamat, amely meglétéhez sokszor évek munkája szükséges. Elsősorban az önmenedzselés folyamata, amely több, egymásra épülő elemből tevődik össze.

A felelősségvállaláshoz több dologra is szükségünk van.

Önbizalomra. Az önmagunkba vetett hit nélkül nem vagyunk képesek a véleményünket, céljainkat, akaratunkat megfelelően képviselni.
Az önbizalom nem „születik” magától. Alakul bennünk. Szerencsésebb esetben, ideális szerető-támogató családi körben már gyermekkorban kialakul. Ha nem voltunk „ideális-sziruposan tökéletes” család várt és rajongott gyermeke, amely családban burokban élhettünk, eleséstől, kihívástól mentesen; akkor az évek küzdelmei, kudarcai és ezekből fakadó erő és siker adhatja az egyik alapkövét. Bízzunk magunkban. Tisztában kell lennünk képességeinkkel, sikereinkkel, sőt kudarcainkkal is, ahhoz hogy megfelelő érett önbizalomra tehessünk szert. Ahhoz, hogy másokért felelősséget tudjunk vállalni, elsőnek magunkért kell megtanulnunk felelősséget vállalni.

Hitre. Hinnünk kell magunkban, megrendíthetetlenül. Hinnünk kell abban, hogy az értékítéletünk, helyes és azon vállalat, melynek zászlói alatt tevékenykedünk, megrendíthetetlen és jó eszméket diktál, melyekben magunk is elkötelezett hittel bízunk.

Biztonságra. Nagyon szoros „barátságban” van az önbizalommal, de más szükségletet szolgál. Biztonságban kell tudnom magam a világban ahhoz, hogy meggyőzően és hatékonyan tudjam a munkám végezni, a munkámban fellépő kihívásokat felelőséggel végezni. A biztonság lehet anyagi, lehet emberikapcsolat, lehet pozíció természetű, a lényeg, hogy nekem azt a belső megnyugvást adja, „itt biztonságban, itt a helyemen vagyok”.

Alapra: Tapasztalaton alapuló megerősítése a vállalatnak abban, hogy döntésemben támogatnak, biztos támaszt nyújtanak. Az infrastruktúrától, a közösségen át, a célokig magaménak érzem a vállalatot és az iránti elkötelezettségem jó például és siker motivátorként tud hatni a környezetemben levőkre.

 

Abraham Maslow szükségletpiramisa után szabadon, megszületett egy felelősségvállalás piramis, mely ábrázolja, hogy a szükségletek egymásra épülnek, amelyek önmagukban kevésbé állják meg helyüket, a részigények kielégítése folyamatos kihívás, de együttesen adják azt felelősségvállalást magát.

Amennyiben az adott igény nem kap megfelelő megerősítést, válaszreakciót, úgy annak hiánya, az egész felelősségvállalási piramis eltolódását, deformitását eredményezheti, mely hatékonyságcsökkentő és hitelességromboló egyaránt lehet.

 

 

 

A kisbetűs részek – a stratéga

A fentiek mellett, a felelősségvállaláshoz elengedhetetlen, hogy őszintén feltegyünk magunknak is, és csoportunknak is pár kérdést. Optimális esetben, mind Te magad, mind a többi munkavállaló a munkavégzése során a vállalat által előírt magatartás szerint viselkedik. Na de mi a helyzet a ki nem mondott, íratlan szabályokkal? Az apróbetűs résszel. Egyértelmű szabályok és mozgásterek szükségesek a vállalat részéről is, hiszen ez egy oda-vissza játék. De nem minden van a „papírra írva”. Sokszor nem kérdezünk meg, nem merjük megkérdezni a számunkra triviálisnak tűnő dolgokat.

Legtöbbször feltételezzük, hogy egyértelműek az elvárások és a követelményrendszer. összegyűjtöttünk néhány technikát, melyek segítséget jelenthetnek abban, hogy hitelesen és eredményesen tudjuk képviselni a csoport, a vállalat és önmagunk érdekeit. Néha kiesik a szekrényből olyan csontváz, melyre nem számítottunk, de a tárgyilagos és felelős döntéshozatal meglétének elengedhetetlen részét képezhetik.

  1. Készíts egyéni SWOT analízist! Mik a Te erősségeid és gyengeségeid, mi benned a potenciál és mi a lehetőség?
  2. Készülj fel, asszertív kommunikáció területén, „hogyan mondjunk nemet, hogyan beszéljük a többiekkel, ha más a véleményünk anélkül, hogy beletenne a „kekeckedő” dobozba.”
  3. Térképezz! Adj helyet és teret egy kávézás, közös program, kötetlen beszélgetés keretén belül annak, hogy a belső titkokat is megismerd. A közvetlenséggel könnyebb a célok átvitele, könnyebb az empátia kialakítása, amely a csapat dinamikus felelős működésének egyik mozgatórugója lehet.
  4. Priorizálj! Készíts fontossági listát, magadnak és a csapatodnak! Írd össze, mely célok szükségesek, melyek motiválnak. A célok mellett, a csapatnak szükséges ösztönző programok és egyéni felmérés megléte is.

Ne feledd, a szervezet fontos része vagy, de nem vállalhatod fel a teljes felelősséget! Biztosak vagyunk benne, hogyha a fenti tanácsokból párat megfogadsz, teljesen jól működő és hatékony felelősségvállalási dinamikát fogsz tudni kialakítani.

 

Felhasznált források:

 

Photo by Lubo Minar on Unsplash

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény