Nyílt, őszinte kommunikáció. Meghallgatás. Közös vízió. Elkötelezettség. Átláthatóság. Többek között ezeket az értékeket emelték ki Szakmai Fórumunk résztvevői, amikor arról kérdeztük őket, mi segítheti leginkább a bizalomépítést egy szervezetben.

Május 10-i rendezvényünkön meghívott HR szakemberek és vendégeink aktív részvételével azt a kérdést jártuk körül, hogy céges környezetben hogyan működik a bizalom.

A bizalom nem csak a jó környezet miatt fontos…

A bizalom témájával régóta foglalkozunk, arról is többször írtunk már, miért fontos ez egy szervezetben. Ügyfeleink, tapasztalataink folyamatosan megerősítenek bennünket abban, hogy a bizalom nem csak ahhoz szükséges, hogy jól érezzük magunkat munkahelyünkön.

A teljesítmény, a motiváció, az együttműködés, a célok és azok megvalósulása mögött is a bizalom húzódik meg, hiánya pedig fluktuációban, magas költségekben, sikertelen projektekben, elveszett lehetőségekben jelentkezhet.

Miközben a meghívott HR szakemberek kerekasztal-beszélgetésen mesélték el a témával kapcsolatos tapasztalataikat, mi felmérést végeztünk a közönség bevonásával. Ahogy arra számítottunk, mini-kutatásunk résztvevői is úgy látják,

a cégek bizalmi szintje, vagyis a dolgozók egymás és a cég iránti bizalma, meglehetősen alacsony Magyarországon (20-40%).

És a saját szervezetüket hogyan értékelték?

Saját szervezetüket is többnyire úgy értékelték, hogy eddig leginkább csak kezdeti lépéseket tettek a bizalomépítés irányába. (Összehasonlításképpen, a skandináv országokban lényegesen magasabb a bizalmi index, tőlünk nyugatabbra pedig már sok cég tudatosan, aktívan menedzseli a bizalom-kérdést.)

A bizalmi szint erősítését válaszadóink elsősorban a közép- és felsővezetés, és csak kisebb részben a HR feladatának tartják. Még kevesebben jelölték meg, hogy a dolgozóknak vagy a tulajdonosnak lehetne ebben kezdeményező szerepe.

Hogyan vélekednek a magas fluktuációról?

Természetesen érdekelt bennünket az is, hogy a résztvevők hogyan vélekednek napjaink egyik legnagyobb kihívást jelentő problémájáról, a magas fluktuációról. A válaszadók 75%-a gondolja úgy, hogy

a felmondások, a fluktuáció hátterében legalább felerészben bizalomvesztés áll.

Ez jellemzően a vezetőben megrendült bizalmat jelenti, de többen említették például a jövőkép hiányát, vagy a személyes fejlődési lehetőségek, kihívások elmaradását is, amelyek szintén alacsony bizalmi szintre utalnak. Mindez szépen összecsengett a HR-es szakértőink véleményével is.

Mennyibe kerül a bizalmi adó?

Kérdéseink utolsó csoportja a bizalmi szint mérésére és a bizalmi adó (a bizalomhiányból fakadó költségek) számszerűsítésére vonatkozott. Hiszünk benne, hogy

a kézzelfogható, mérhető jelenségeket kezelni is sokkal könnyebb, így a szervezeti bizalom erősítésének első lépése is az lehet, ha tudjuk, hol, hogyan és mennyire érdemes beavatkozni.

Felmérésünkből kiderült, hogy a legtöbb cég nem használ kifejezetten a bizalmi szint mérésére alkalmas eszközt, ugyanakkor sokféle ötlet előkerült a kérdőívtől a fókuszcsoporton át az eNPS mutatóig, amivel így vagy úgy közelíthetünk ehhez.

Ezek a visszajelzések számunkra különösen értékesek, hiszen nem titok, hogy elkészült saját fejlesztésű bizalmi szintmérő eszközünk, a TrustBuilder, amely a szervezeti bizalom valamennyi aspektusát egyszerre tárja fel és mutatja meg a beavatkozás lehetőségeit.

Témakör: BIZALOM

A Szakmai Fórum beszélgetései és felmérése lezárult, de a bizalom témáját természetesen továbbra sem engedjük el:

  • Szeptember 6-i „BIZALOM – Hogyan építsünk és tartsunk fenn bizalmat?” című TRÉNINGÜNKÖN megtudhatod, hogyan érdemes elindulni a bizalomépítés útján
    Bizalom Tréning- Hogyan építsünk és tartsuk fenn a bizalmat

  • Szeptember 13-i BIZALOM WORKSHOP-unkon megismerkedhetsz egy olyan eszközzel, amely segítség lehet a tudatos bizalom építésben
    Bizalom workshop – TrusBuilde a bizalom fokmérője
  • BIZALOMKUTATÁST indítunk, ahol új kérdések mentén várjuk szervezeti bizalommal kapcsolatos véleményeteket, jelentős kedvezményért cserébe!
    Bizalom Tréning – Hogyan építsünk és tartsuk fenn bizalmat
  • BIZALOMMAL KAPCSOLATOS HÍREINKRŐL pedig továbbra is folyamatosan tájékoztatunk hírlevelünkben!
    http://borealisconsulting.hu/

Várunk mindenkit, aki már felismerte a bizalom jelentőségét és szeretné saját hitelességét, valamint csapata és cége bizalmi szintjét erősíteni!

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény