Az ötös szinte vezetés – Neked mi a belülről fakadó életcélod? Szerinted összeilleszthető a vállalat, cég, vállalkozás céljaival, működésével, amelyben dolgozol, amelynek része vagy?

A sündisznó elv a körök hármasa

Ha végig gondoljuk, hogy mik azok a dolgok, tevékenységek, amelyeket szenvedélyesen szeretünk, mi az, amit mi csinálhatunk a legjobban az egész világon és még a megélhetésünket is biztosítja – akkor megtaláltuk azt a tevékenységet, hivatást, amivel érdemes foglalkoznunk.

Jim Collins a Jóból kiváló és a Great by Choice könyv írója Sündisznó-elvnek nevezte el a körök hármasát.

Különös lehetőségeket ad, ha olyan hivatást, munkát, hobbit választunk, amelyek e három kérdéskör metszéspontjába esnek.

Mindez lefordítható egy szervezetre is. Érdemes végig gondolni:

Valóban tudjuk már, hogy miben lehetünk nemcsak sikeresek, hanem a legjobbak a világon?
Valóban látjuk már, hogy mi hajtja a gazdasági motorunkat, mi az, amit az ügyfelek megfizetnek?
Tisztában vagyunk azzal, hogy mi váltja ki belőlünk a legnagyobb szenvedélyt?

Miről szól a körök hármasa?

Ha figyelemmel vagyunk e három körre, hozzásegít vállalatunk és piaci részesedésünk növekedéséhez. Természetesen sok tényezője van annak, hogy egy vállalat sikeres legyen. Jim Collins szerint az ötös szintű vezetők rendelkeznek egy fajta adottsággal, hozzáállással, de nem csak ez számít, hanem az is, hogy mit tesznek, milyen döntéseket hoznak.

Yin és yang avagy a szakmai alázat és a szakmai elszántság elegye nagy eredményeket hoz egy vállalatnál.

Jim Collins és csapata az alábbi megfigyelésre jutott:

A Jim Collins és csapata által indított kutatásból kiderült, hogy többek között a szakmai alázat és a szakmai elszántság elegye rendkívül fontos tulajdonságok a vezetőnél, aki cégét jóból kiválóba képes eljuttatni.

Ezek a vezetők is rendelkeznek ambícióval, de ez elsődlegesen az ügyről szól, a cégről, a munkáról és nem személy szerint róluk. Nem a hírnév, a hatalom vagy a pénz által határozzák meg magukat, hanem az általuk kifejtett hatás, hozzájárulás és a kitűzött cél által.

Ezt a típusú vezetést 10Xesnek nevezték el, mert az ilyen vezetőkkel bíró vállalatok 10-szeresen is túlszárnyalnak más cégeket bizonytalan, kaotikus időkben.

Szakmai elszántság

A 10X-es vezetés nagyszerű eredményeket hoz, katalizátor a jóból kiválóba történő átmeneti időszakban.

Megingathatatlan elszántsággal bír, megteszi, amit meg kell tennie, a legjobb hosszú-távú eredmények érdekében, akkor is, ha ez nehézséget jelent, áldozatokkal jár.

Felállítja a standardokat egy maradandó/tartós vállalat kialakításához, nem éri be ennél kevesebbel.

Nem a tükörbe néz, hanem az ablakon kitekint azért, hogy a vállalat sikerét elismerje, ezeket másoknak, a jó szerencsének vagy a külső körülményeknek tudja be.

Szakmai alázat

Szerénység, nincs öntömjénezés.

Csendes, nyugodt elszántsággal cselekszik, a lefektetett dolgok mentén – nem csupán személyes karizmából. Kineveli a következő generációs vezetőket, akik még kiválóbbak lehetnek.

Nem az ablakon nézeget kifelé, hanem belenéz a tükörbe azért, hogy másoknak tudja be a gyengébb eredményeket, ezeket sosem fogja másokra, a rossz szerencsére vagy külső körülményekre.

És ami még számít…

További fontos tulajdonságok: fanatikus fegyelmezettség, empirikus kreativitás, produktív paranoia

Fanatikus fegyelmezettség: következetes cselekvés – összhangban a vállalati értékekkel, teljesítmény standardokkal, módszerekkel
Empirikus kreativitás: empirikus bizonyítékok, gyakorlati megfigyelés, kézzelfogható bizonyítékok
Produktív paranoia: magas szintű éberség, összhangban lenni a környezetben tapasztalható fenyegetésekkel, változásokkal. A félelmet és az aggodalmakat akciókba fordítják át, rendkívüli intézkedési terveket készítenek, buffereket képeznek és magas szintű biztonságot tartanak fenn. Mindez kreatív cselekvéshez vezet.

A különleges ötödik szint

A 10xesek jellemzője az Ötös szintű vezetés. Természetesen teljesítik az első négy szintet is, de amitől különlegesek az az ötödik szint:

5-ös szintű ambíció

A 10Xesekben/10-szeresekben közös tulajdonság, hogy hihetetlenül ambiciózusak/célratörők, de ez az ambíció, ami hajtja őket elsődlegesen az ügyért, a cégért és a munkáért van, nem önmagukért.

Az 5-ös szint ambícióval rendelkező vezetők/emberek jellemzői:

Szükséglet arra, hogy kiváló eredményeket érjenek el egy magasabb szintű cél érdekében, nem önmagukért
Erős szenvedély és mozgatóerő hajtja őket, hogy mindent megtegyenek a célok elérése érdekében
Folyamatosan motiválnak és bevonnak másokat „küldetésük”/ kutatásuk során
Olyan utódokat nevelnek ki, akik sikerre viszik a céget és hasonló mentalitással bírnak. Az utódok érdemeit is elismerik, nem csak saját maguknak tulajdonítják a sikereket.
Fegyelmezettek, a nehezebb körülmények között is tartják a standardokat csak a szükséges módosításokat végzik el a lefektetett alapelvek, mérőszámok stb. vonatkozásában.

Megtanulható az Ötös szintű vezetés?

Ha valakiben megvan a csírája, akkor a megfelelő körülmények között – pl. önreflexió, tudatos fejlődés, megfelelő mentor/vezető, megfelelő élettapasztalat, fegyelmezettség – megszülethet az Ötös szintű vezető.

Nincs sikerrecept arra, hogy valaki mitől válik Ötös szint vezetővé, sokféle út vezethet oda. Erről szólt többek között legutóbbi Szakmai Fórumunk, melynek összefoglalóját hamarosan megosztjuk veletek.

Photo by Franck V. on Unsplash

Jim Collins, Great by Choice című könyve alapján összállította Tóth Veronika

Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény