Milyen hatással van ránk, ha biztonságban érezzük magunkat a környezetünkben? És mi a következménye, ha mégsem? Felgyorsult világunkban nem a biztonság a legdivatosabb szó. Manapság sokkal több fórumon foglalkozunk az agilitással, kreativitással, vagy éppen a változásokhoz való alkalmazkodási képességünkkel, változásmenedzsmenttel.

Változásmenedzsment=eredményesség?!

És teljes joggal tesszük, hiszen ezek nélkül ma már nehéz eredményeket elérni. Viszont fontos azt is látni, hogy mindezt bele kell ágyaznunk egy ennek látszólag ellent mondó szemléletbe.

Mi, emberek, belső működésünkben sokkal lassabban változunk, mint ahogy változtatjuk saját környezetünket. Az ősi igényünk nem változott: legyenek referencia pontok, és legyen meghatározva egy keret, amin belül szabad vagyok gondolkodni, újítani.

Ez igazán paradox megközelítés

Ez hát a paradoxon: a szabad gondolkozáshoz, kreativitáshoz, ahhoz, hogy beleéléssel és ne elszenvedve éljük meg a változásokat, egy dologra szükségünk van: ez pedig a keretek, határok megléte. Az információ arról, mi a játéktér, amin belül igenis szabadon és kreatívan működhetek, dolgozhatom, alkothatok.

Ezen igényünk még inkább felértékelődik abban a környezetben, ahol minden gyorsan változik (gyorsan változó környezet). Ugyanis az ilyen környezet igényli igazán azt, hogy kreatívan, a változások előtt járva („ahead of the game”) működjünk.


Itt van nagy felelőssége azoknak a szakembereknek és vezetőknek, akik ezeket a kereteket kialakítják a szervezetekben, és akik ezeket kommunikálják a kollégáikkal.

Ennek felismerésével tudjuk erősíteni magunk és kollégáink biztonság érzetét gyorsan változó környezet mellett is. Ha fókuszálunk erre az ősi emberi igényre, valamennyien tehetünk azért, hogy javítsuk magunk és munkatársaink biztonság-érzetét… és akár személyes kapcsolatainkat is.

Szerző: Kótai Balázs

Ajánló

Ha felkeltette érdeklődésedet a cikk és szeretnél még többet hallani a témáról, találkozzunk február 9-ei Trendek sodrásában II. szakmai fórumunkon!

Photo by Naassom Azevedo on Unsplash
Felgyorsult változás, növekvő teljesítmény